Tarihi Van Evleri turizm amaçlı kullanılacak

23 December 2017

Van Tuşba Belediyesi tarafından 3 yıl önce Van evlerinin tanıtılması ve turizm amaçlı kullanılması amacıyla, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından da desteklenen proje çalışması başlatıldığı kaydedildi.

Söz konusu proje kapsamından Kalecik TOKİ mevkiindeki 20 bin metrekarelik alanda Cevdet Paşa, Hüsrev Paşa, Mehmet Emin Paşa ve Ali Paşa adı verilen dört örnek Van evi ile amfi tiyatro ve Van kahvaltısının sunulacağı taş kafeterya hayata geçirildi.

Proje ile Van evlerinde yöresel ürünlerin yanı sıra Van kilimi ve savatlı gümüş gibi kentin kültürel değerlerini yansıtacak çalışmalar da sergileneceği belirtildi.

Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, evlerin yapıldığı bölgenin seyir terası özelliğinde, yeni bir cazibe merkezi olacağını belirtti. Ayrıca Van'ın geçmişten gelen kültürel değerlerini gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini söyleyen Özgökçe, evlere, Van'a hizmet etmiş dört önemli kişinin ismini verdiklerinin altını çizdi.

Özgökçe, Van evlerinin turistler için çekim merkezi oluşturacağına inancını vurgulayarak, bu evlerin Urartu medeniyetindeki gibi saman, tuz, odun külü, keçi kılı ve çamurdan üretilen kerpiçlerin kullanılmasıyla yapıldığını aktardı.