Tarihi Yarımada’da Teras Dönemi

11 December 2015

Tarihi Yarımada'da binaların çatı araları artık teras olarak kullanılabilecek...

Fatih Belediyesi'nin talebi doğrultusunda Tarihi Yarımada'da binalarda çatı arasının kullanılmasına ilişkin yeni düzenleme İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından onaylandı. Tarihi Yarımada'da turizmi canlandırma adına atılan bu adımla beraber binaların çatısında 2 metre geriden başlayan teraslar yapılabilinecek. Sokak siluetini etkilemeyecek şekilde yapılacak olan terasların yükseliği 3,50 metreyi aşamayacak...

İstanbul’un tarihi yarımadasında çatı arası terasa izin çıktı. Böylece, bu bölgedeki binaların çatılarına, belli şartlarla da olsa her türlü kullanıma açık ‘teras’ yapılabilecek. Böylece bölgedeki oteller ve yeme içme mekanları terasları ile Tarihi Yarımada siluetinden faydalanabilecek.

Fatih Belediye Meclisi 6 Mart 2015 tarihinde aldığı kararla Tarihi Yarımada’yı korumaya yönelik mevcut planda not değişikliğine gitti. Plan notunda “Konaklama Tesis Alanları, Konut-Konaklama Alanları, Turizm Kültür Alanları ve 2. Derece Ticaret Alanlarında, ortak alan kullanımı şartıyla teras çatı veya kış bahçesi yapılabilir. Teras çatı yapılması halinde yalnızca sökülüp takılabilir ve şeffaf malzeme kullanılabilir. Kapalı alan yapılması halinde yüksekliği 2,80 metreyi aşamaz” şeklinde düzenlemeye gidildi.

İBB'ye iletilen plan notu değişikliğine İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu "Hiçbir durumda çatı mahya yüksekliği 3,50 metreyi aşmayacak.Genel olarak çatı kaplamaları kiremit olacak, çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamayacak. Sosyal kültürel tesis amaçlı binalarda ise bu fonksiyona hizmet edecek toplantı salonu, yeme-içme bölümleri, mescit gibi birimler yapılabilecek. Çatılarda saçak ucundan itibaren 2 metrelik kısımda çatı formunun bina cephesi boyunca devam etmesi kaydıyla teras kullanımlarına ait değişik çözümler getirmeye ilçe belediyesi yetkili olacak. Bunun dışında kalan konularda mevcut plan hükümleri korunacak." şeklinde düzenleme getirdi.