TMB’den 10 Maddelik İnşaat Sektörü Bildirgesi!

28 November 2014

Türk Müteahhitler Birliği (TMB) inşaat sektöründeki sorun ve çözüm önerileri için 10 maddelik bildirge hazırladı.

Son dönemde en çok tartışılan sektörlerin başında inşaat geliyor. İş güvenliği, yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelen inşaat sektörüne çözüm önerisi Türk Müteahhitler Birliği’nden geldi.

İnşaat sektöründe kamu ihalelerinin şeffaf olmadığını ve yap-sat sektörünün denetimsiz olduğunu belirten sektör temsilcileri bu konuların acilen çözüme kavuşturulmasını istiyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜ BİLDİRGESİ

10 maddelik ‘İnşaat Sektörü Bildirgesi’ hazırlayan sektör temsilcileri, önerilerini iktidar ve muhalefet partileri temsilcileri, yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla paylaşacak. Sektörün sorunlarının aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da sunulması bekleniyor.

İşte Türk Müteahhitler Birliği'nin o bildirgesi :

1- Kamu İhale Kanunu adil ve şeffaf değil. Aşırı düşük teklifle; bitmeyen, pahalıya mal olan işler, kalitesiz yapılar, iş kazaları ve hatta can kayıplarına neden oluyor. Bu nedenle, Kamu İhale Kurumu’nun yetki ve sorumlulukları yeniden düzenlenmeli.

2- Kamu-Özel Sektör İşbirliği modelinin etkin bir şekilde uygulanması sağlanmalı ve bunun için gerekli yasal altyapı hazırlanmalı. Büyük altyapı projeleri fizibilite, çevresel etki ve finansman boyutları ile birlikte değerlendirilmeli ve bir makro eylem planı dahilinde ihale edilmeli.

3- Yatırım Ödenekleri, kamu kuruluşları tarafından her yıl başında yatırım programına uygun şekilde gerçekçi olarak belirlenmeli. Birliğe göre hakkedişlerin ödenmesinde ciddi sorun var. Karayolları Genel Müdürlüğü ile sorun yaşandığını belirten sektör temsilcileri geçen ay itibariyle müteahhitlerin Karayollarından 5.2 milyar lira alacaklı.

4- Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetlerinin geliştirilmesi için yeni bir teşvik sistemi oluşturulmalı.

5- Kefalet Bonosu sistemi büyük ölçekli kamu altyapı projeleri için hayata geçirilmeli. Bu sayede projelere getirilecek sigorta ile aşırı düşük teklifler engellenecek, işlerin zamanında ve istenen kalitede bitirilmesi sağlanacak.

6- Türkiye’deki yüksek işsizlik oranı dikkate alınarak düzgün çalışan,’ Verimli ve Yetkin bir İşgücü Piyasası’ oluşturulmalı.

7- İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları geliştirilmeli, etkin yaptırımlar getirilmeli. Birlik, Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanlığı’ndan bir ay önce iş kazaları konusunda ilgi istediklerini ancak henüz dönüş yapılmadığını açıkladı.

8-‘ Yapı Müteahhidi’ tanımı belirlenmeli, teknik ve finansal kapasitesi yeterli olmayan ve ayıplı iş yapan firmaların sektörden ayıklanmasına olanak sağlayacak yasal zemin hazırlanmalı. Yap-sat sektörü denetimsiz işleyişinden kurtulmalı.

9- İmar mevzuatı yeni baştan ele alınmalı ve imar değişiklikleri kamu vicdanını zedeleyen, kişilere özel değerlendirmelerden arındırılmalı. Kentsel dönüşüm ise bina bazlı ve rant odaklı ele alınmamalı.

10- Sürdürülebilir inşaat teknikleri ve uygulamalarının etkin kullanımı teşvik edilmeli.