TOKİ, Doğu ve Güneydoğu'da 137 bin konut yaptı
Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkanı Ergün Turan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden konut ve inşaat sektörünün öncü kuruluşu TOKİ'nin , Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde konut üretimine hız kesmeden devam ettiği dile getirildi.
Şimdiye kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 176 bin 329 konutun inşasına başladıklarına değinen Turan, "İnşasına başladığımız konutlarımızın 137 bin 94 adedini tamamladık. Diğer konutlarımızın inşası hızla devam ediyor. Bölgeden gelen yoğun talebi karşılamak için vitesi arttırdık" diye ekledi.
TOKİ'nin Güneydoğu'da inşa ettikleri projelerin ihtiyaca göre ve örnek teşkil eden ve projeler olduğunu vurgulayan Turan, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bugüne kadar Adıyaman'da 4 bin 297, Batman'da 5 bin 397, Diyarbakır'da 16 bin 692, Gaziantep'te 20 bin 813, Kilis'te bin 152, Mardin'de 8 bin 387, Siirt'te bin 297, Şanlıurfa'da 13 bin 515 ve Şırnak'ta 11 bin 111 konut olmak üzere 82 bin 661 konutun inşasına başladık. Bu konutlarımızın 53 bin 499'unu tamamladık" dedi.
TOKİ Başkanı Turan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki faaliyetleri kapsamında Gaziantep'te 8,5 milyon metrekare alan üzerinde 50 bin konutluk Gaziantep Kuzey Şehir projesini hayata geçirdiklerini, doğa ve çevreden mimariye, sosyal altyapıdan ulaşım ağlarına, nüfus artış hızından yıllık konut ihtiyacına kadar pek çok parametreyi, 50 bin konutluk alanda eş zamanlı üretilmiş bir çalışma planında buluşturduklarının altını çizdi.
Turan, "Şanlıurfa Maşuk'ta yerel mimari konseptli, az katlı ve yöreye ait yapı taşları ile yürüttüğümüz sosyal konut projemiz var. Projelerimiz şehrin sosyal, kültürel, coğrafi tüm yapısal özelliklerini barındıracak şekilde tasarlandı. Projemiz tamamlandığında Şanlıurfa'ya yeni değerler katacaktır. Mardin Merkez Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında 375 konut inşa ettik. Proje yatay mimarisi ile Mardin'in tarihi dokusunu da geleceğe taşıyacak" diye belirtti.
Sözlerine devam eden Turan, Doğu Anadolu Bölgesi'nden gelen konut talebini karşılamak için yoğun şekilde çalıştıklarını vurgulayarak Turan, "2002 yılından bugüne kadar TOKİ eliyle Doğu Anadolu Bölgesi illerimizde 93 bin 668 konuta başladık. Bu dönemde Doğu Anadolu illerinde 83 bin 595 konutu tamamlayıp hak sahibi vatandaşlarımıza teslim ettik" ifadelerini kullandı.
Ayrıca idare olarak öncelikli görevlerinin dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak olduğunu hatırlatan Turan, bir yandan da sosyal donatı alanları ile kamuya yönelik uygulamalar geliştirdiklerini de sözlerine ekledi. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya sadece konut yapmadıklarının altını çizen Turan, "Yatırımlarımızın içerisinde 62 hastane, 298 okul, 9 kütüphane, 178 cami, 6 sevgi evi, 4 spor salonu, 17 sağlık ocağı, ticaretin gelişmesi ve bölgelerde ekonomik canlılığı artırmak için 196 ticaret merkezi inşa ettik" dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terörden zarar gören vatandaşların mağduriyetini gidermek amacıyla başlattıkları büyük konut hamlesi kapsamında Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Hakkari ve ilçelerinde yıkılan ve tahrip olan binaların yerine 24 bin 435 yeni konutun inşasını başladıklarına da değinen Turan, "Terörden dolayı nice insanımız evinden, işinden, ailesinden ve hayatından olmuştur. Terör dolayısıyla mağdur olan vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için bölgeye dönük büyük bir konut hamlesi başlattık. Bölgede yeni projeler yapmaya, terör örgütlerinin yakıp yıktığı yerleri yeniden imar ve inşa etmeye başladık. Konutlarımızın inşası hızla devam ediyor. Şırnak'ta ve Diyarbakır'da yapımını tamamladığımız konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim ettik. Terör dolayısıyla mağdur olan vatandaşlarımızın daha iyi ve daha sağlıklı konutlarda oturmalarını sağlamak için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bölgede kent kimliği ve merkezi niteliklerle güçlü bağları olan, halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki, sosyal altyapısı bulunan yeni yerleşim alanları kuruyoruz. Bölgede inşaatı devam eden projelerimiz vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarına cevap verecek" diye ekledi.