TOKİ restorasyon kredisi başvuru şartları neler?

24 March 2018

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından sağlanan restorasyon kredilerinin başvuruları 2 Nisan 2018 tarihinde başlıyor. 30 Nisan'a kadar sürecek başvurular TOKİ hizmet binalarında yapılacağı gibi TOKİ'nin internet sayfasından da yapılacak.

2005 yılında uygulanmaya başlanan TOKİ restorasyon kredisi ile 758 projeye kredi desteği sağlandı. Tarihi ve kültürel mirasın korunması adına yapılan restorasyon projeleri için sağlanan TOKİ restorasyon kredisinin üst limiti 170 bin TL'ye çıkarıldı.

TOKİ RESTORASYON KREDİSİ BAŞVURU ŞARTLARI

Tarihi ve kültürel bir miras niteliği taşıyan gayrimenkulün restorasyonu için TOKİ restorasyon kredisine başvuruda bulunacak gayrimenkul sahibi, başvuru dilekçesinde şu belgelere yer vermelidir:

1- Restorasyon yapılacak mülkün Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu tarafından onaylanmış rölöve ve restorasyon projeleri,
2- Restorasyon raporu,
3- Kurul karar yazıları,
4- Projenin detaylı keşif raporu,
5- Yapının dışını, içini ve çevresini detaylı biçimde gösteren tanıtıcı nitelikteki fotoğraflar, (en az 9x12 cm boyutlarında)
6- Arsanın ve binanın durumunu gösteren, belediyesinden onaylı 1/200 veya 1/500 ölçekli vaziyet planı,
7- Tapu örneği ve çaplı tasarruf vesikası,
8- Nüfus kayıt örneği ve ikametgah belgesi,
9- Grafik halinde belirtilen iş programı,
10- Yapının mülkiyeti hisseli ise, hissedarların her birinin ayrı ayrı dilekçe, nüfus kayıt örneği.

Yapılacak başvuru sonrasında TOKİ tarafından görevlendirilecek uzman kişilerin hazırlayacağı rapor doğrultusunda kredi onayı verilecek. Yapılacak araştırmada başvurulan mülkün kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin; yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlamlaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olma zorunluluğu esas alınacak.