TOKİ’nin Kentsel Dönüşüm Projesinin Altından Tarih Çıktı

15 February 2016

TOKİ'nin Nevşehir merkezde yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılan alanda yeraltı şehri bulundu...

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın Nevşehir merkezde çalışmalarını sürdürdüğü kentsel dönüşüm projesi tarihi bir yeraltı şehrini orta çıkardı. TOKİ proje kapsamında 90 milyon TL harcayarak Nevşehir Kalesi eteklerini bin 500 gecekonduyu yıktı. Temizlenen 600 bin metrekarelik alanda dünyanın en büyük eski yerleşimi olduğu tahmin edilen yeraltı kenti bulundu.

Proje için 90 milyon TL harcama yapan Toplu Konut İdaresi bu alanda toplu konut projesi yapmaktan vazgeçti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, "Burası, Anadolu tarihine yeni bir ışık tutacak tamamen yeni bir keşif. Bölge 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Bu şehirde 7 kilometrelik tüneller uzanıyor. Bunun Nevşehir’e nasıl değer katacağının çalışması yapılıyor. Geçen yıl temizlik çalışmalarına başlandı. Bölgede tarihle ilgili bilgileri yeni baştan değerlendirecek nitelikte bilgi ve belgelere ulaşılıyor. Bu bulgular Anadolu’nun tarihine yeni değerler katacak.” dedi.

Bölgede dünya Ortodoks tarihi açısından da önemli olan yeraltı kilisesi bulundu. 400 bin metrekare alan üzerine yayılan tarihi yeraltı şehrinin 5 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor. Tarihi şehirde 7 kilometrelik yürüyüş yolu, kiliseler, su yolları, su küpleri, galeriler ve çeşmeler bulundu.