Tükettikçe Kar Eden Şehirler Geliyor

06 May 2016

Pilot olarak Eskişehir'de başlatılacak olan akıllı şehir uygulamasıyla tükettikçe kar eden şehirler kurulacak. Suyunu, elektriğini kendi üretecek olan şehirlerden günlük 3 bin 300 metreküplük tasarruf sağlanacak...

Türkiye’de kar eden akıllı şehir modelleri kuruluyor. Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı'nda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar akıllı ve sürdürülebilir şehir modellerinin kurulacağını açıkladı.

Bakanlık olarak pilot uygulamaya Eskişehir’de başladıklarını söyleyen Kayapınar, çöp ve arıtma suyunun geri dönüştüleceğin Eskişehir’in 14 yıl sonra maddi olarak tükettikçe kar eden bir şehir olacağını söyledi.

Kayapınar, yeşil büyüme ile kentsel fonksiyonların entegre edildiği akıllı şehir konseptinin Türkiye'nin kentleşme sürecinde yöntem olarak belirlendiğini ve 10’uncu Kalkınma Planı'nda yer aldığını açıkladı.

Süper Kent adı verilen modeli Eskişehir Tepebaşı'nda 838 hektarlık rezerv yapı alanı ilan edilen bölgede uygulayacaklarını belirten Kayapınar, “ Bu kent ulusal şebekeden elektrik kullanmayacak. Yüzde 90 enerji verimliliği sağlayacak. Kent kendi suyunu kendisi üretecek. Atık su geri kazanılarak sifon ve bahçe suyu olarak kullanılacak. Günlük 3 bin 300 metreküplük tasarruf sağlanacak. Yılda 25 bin 458 ton atık geri kazanılacak. Kentsel giderler yüzde 44 azalacak. Yüzde 65 enerji ve yüzde 75 işletme verimliliği elde edilecek.” dedi.