Türk inşaat firmalarının yurtdışındaki iş hacminin bu yıl artması bekleniyor

13 July 2018

Önceki senelerde yıllık 30 milyar dolar seviyelerine kadar çıkan Türk inşaat firmalarının yurtdışındaki iş hacmi, son senelerde azalarak neredeyse yarı yarıya bir düşüş yaşamış ve yıllık 15 milyar doların altına kadar inmişti. Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasında başlayan bu gerileme sürecinin yavaş yavaş sonra erdiğini ifade eden uzmanlar, bu yılki yurtdışı inşaat hacminin 15 milyar doların üstüne çıkmasını beklediklerini açıkladılar.
 
Açıklanan verilere göre 2018’in ilk yarısında, Türk inşaat şirketlerinin yurtdışındaki iş hacmi 9.2 milyar dolara ulaşmış durumda. Yılın ikinci yarısında da benzer bir durumun yaşanması halinde, yıl sonunda oluşacak toplam iş hacminin 20 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
 
Konuya ilgili açıklama yapan yetkililer, Türk firmalarının faaliyet gösterdikleri ülke sayısında azalma yaşanmasına rağmen, hayata geçirilecek olan proje değerlerinde önemli bir artışın yaşandığını ifade ediyorlar. Yayınlanan verilere göre 2017 yılında toplam 52 farklı ülkede çalışma yürüten Türk inşaat firmaları, bu yıl 18 ülkede faaliyet gösteriyorlar. Buna karşın, 2017’de ülke başına düşen iş hacmi ortalama 54 milyon dolar iken, bu yılın yalnızca ilk yarısında bu oran ülke başında 110 milyon dolara ulaşmış durumda.