Türk müteahhitler dünyada ikinci sırada

19 August 2017

Müteahhitlik hizmetleri sektörünün sayılı yayınlarından biri olan Engineering News Record (ENR) dergisinin 2016 yılına ilişkin "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesine 46 Türk firması da girdi.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Uluslararası İnşaat Sektörü Dergisi ENR, müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak oluşturduğu "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesini paylaştı.

Listede Türk müteahhitlik firma sayısı bir önceki yıldan 2016’ya 40’tan 46'ya çıktı. Çin, 65 firmayla listede birinci sırada yer alıyor. Listenin ikinci sırasında 46 firmayla Türkiye, üçüncü sırasında ise 43 firmayla ABD bulunuyor.
Küresel ekonomik belirsizliğin en çok etkilediği sektörlerden biri olan uluslararası inşaat sektöründeki en büyük 250 firmanın pazar büyüklüğü, geçen yıl yüzde 6,4 daralarak 468 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

TÜRK MÜTEAHHİTLERİN DÜNYADAKİ PAYI 5,5’E YÜKSELDİ

Uluslararası müteahhitlik pazarı son 3 yılda yüzde 14 gerileme kaydederken Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışında gösterdiği performans ise yükseldi. Söz konusu listedeki Türk firmaların toplam pazar payı, 2013'te yüzde 3,8, 2014'te yüzde 4,3, 2015'te yüzde 4,6, 2016'da ise yüzde 5,5’e arttı.
Türk müteahhitlerin bölgesel gelirlerdeki payı Avrupa'da azalırken ana pazarlarının tümünde artış sağladı. Pazar payı Ortadoğu'da yüzde 7,9'dan yüzde 9,1'e, Asya'da yüzde 5,5'den yüzde 7'ye ve Afrika'da ise yüzde 4,7'den 5,1'e çıktı.

Listede yer alan ilk 10 Türk firması ise sırasıyla Rönesans, Polimeks, Enka, TAV, Yapı Merkezi, Alarko, Limak, Ant Yapı, GAP ve Universal Acarsan yer aldı.

“ÇOK BÜYÜK BAŞARI”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, tüm dünyada takip edilen ve referans olarak kabul gören listeye, aralarından 42'si Türkiye Müteahhitler Birliği üyesi toplam 46 firmayla damga vurulduğunu dile getirdi. Yenigün, firma sayısıyla 10 yıldır dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olmanın kendileri için büyük övünç kaynağı olduğunu kaydetti.

Mithat Yenigün, olumsuz küresel koşullara rağmen Türk firmaların uluslararası performansındaki artışının memnuniyet verici olduğunu söyleyerek, "Geçtiğimiz dönemde küresel ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik riskler büyük oranda artmış, düşen enerji fiyatları nedeniyle enerji ihracatçısı ülkelerde gerçekleştirilen yatırımlar ivme kaybetmiştir. En büyük pazarlarımızdaki olumsuz gelişmelere rağmen firmalarımızın toplam gelirden aldığı payı yükseltmiş olmaları çok büyük başarıdır” dedi.