Türk müteahhitler Irak'ta dev projeler üstlenecek

04 May 2019

Türk müteahhitleri için her zaman büyük bir pazar olan Irak'ta yeniden yapılaşma sürecinde yeniden Türk müteahhitlerine ihtiyaç duyuldu. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından geçtiğimiz günlerde Irak'a yapılan ziyaret sonrasında önemli adımlar atıldı.

Yapılan ziyaret hakkında değerlendirmede bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, bu yılın Irak'ın yeniden yapılanma dönemine hazırlık yılı olduğunu belirterek 5 milyar dolar taahhüdü kapsamında, Ovaköy sınır kapısı, Ovaköy - Bağdat arasına otoyol ve demiryolu yapımı, Musul ve Basra Havalimanı projelerinin Türk müteahhitleri tarafından yapılmasının gündemde olduğunu ifade etti.

"'SİZİ BEKLİYORDUK' DEDİLER"

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, TMB Başkanı Mithat Yenigün, Irak'a yaptıkları ziyarette ICF Başkanı Ali F. Sanafee'nin "Üç yıldır sizi bekliyorduk" dediğini aktardı.

Irak'ta yeniden yapılaşmanın 90 milyar doları bulması beklenirken görüşmelerin olumlu şekilde ilerlediği kaydedildi. Öte yandan Türkiye olarak, taahhüt edilen 5 milyar doların hangi projelere harcanması ve Türk firmalarının bu projeleri alması halinde yerine getireceği de beyan edildi.

YURT DIŞI FAALİYETLERİ ÖNEMLİ

Türk müteahhitleri için yurt dışı faaliyetlerinin önemli olduğunu belirten Yenigün, "Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde, 2012-2015 döneminde 25-30 milyar dolar seviyesinde olan yıllık yeni proje tutarlarının, 2016-2017 döneminde 14-15 milyar dolara indiğini, 2018’de 20 milyar dolara çıktığını hatırlatan Yenigün, Yurtdışında yeniden 30 milyar dolar seviyesine doğru çıkıyoruz. Bu çerçevede 2030’larda hedefimiz uluslararası pazardan aldığımız payı %7’lere, diğer bir ifadeyle yılda 50 milyar dolara yükseltmektir" şeklinde konuştu.