Türk müteahhitler Kırgızistan'da 76 proje üstlendi

19 January 2020

Türk müteahhitlerinin yurt dışında en çok çalışma yaptığı ülkelerden biri olan Kırgızistan'da bugüne kadar 901 milyon dolarlık proje hayata geçirildi. Özellikle 2017 yılında Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un göreve gelmesinden sonra ülkede pazar ekonomisine geçilmiş, bu gelişmeyle Türk müteahhitlerinin ülkedeki faaliyetleri hızlanmıştı.

Para'da yer alan habere göre, Türk müteahhitleri Kırgızistan'da bugüne kadar 74 proje hayata geçirdiğini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, bu projeler arasında karayolu, tünel, köprü, enerji nakil hatları ve konut inşaat çalışmalarının olduğunu kaydetti.

2023 YILINA KADAR DEV PAZAR ALANI

Kırgızistan hükümetinin 2023 yılına kadar akıllı şehir, sulama, enerji, sanayi, ulaştırma, lojistik ve iletişim alanlarında yaklaşık 12 milyar dolar tutarında toplam 90 projenin hayata geçireceğini belirten TMB Başkanı Mithat Yenigün, "'Yeni Döneme Doğru 40 Adım' adlı Kalkınma Planı'm yürütüyor. Süreç içinde olası ortaklıkların yanı sıra Kırgızistan ile müteahhitlik firmalarımızın kamu-özel işbirliği (Public-Private Partnership/PPP) projelerindeki deneyimi kapsamında sektörel ilişkilerin geliştirilmesi gündemde. Kırgızistan, PPP projelerine son yıllarda büyük önem veriyor ancak finansman eksikliği yaşıyor. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda Birliğimiz tarafından ülkemizde gerçekleştirilmesi öngörülen bir eğitim programı ile Kırgızistan'ın üst düzey kamu görevlilerine PPP konusunda bilgi ve deneyim aktarımı yapmayı planlıyoruz. Bu sayede gerek bu pazardaki proje hacmimiz gerekse Türk inşaat malzemeleri ihracatımız ile Türk işgücü istihdamımızın artmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Kırgızistan'ın Türk müteahhitler için önemli bir pazar olduğunun altını çizerek, "Yatırımların yayılma kapasitesi açısından eğitimden bankacılığa, hizmetten gıda üretimine kadar birçok değişik sektörde ilk sırada bulunuyoruz. Son beş yıllık dönemde, iki ülke arasındaki ticaret hacminde nispeten artış görülmesine rağmen Kırgızistan ile karşılıklı ticaret hacmimiz 500 milyon doların altında seyrediyor. Ancak Türkiye'nin öncelikli hedefi, Kırgızistan ile ikili ticaret hacmini en yakın zamanda 1 milyar dolara yükseltmek" ifadelerini kullandı.