Türk müteahhitler yeniden Irak'ta aktif rol almayı hedefliyor

19 November 2021

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile Irak Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FICC) iş birliğinde gerçekleştirilen "Türkiye-Irak İş, Yatırım ve Müteahhitlik Forumu" başladı.

AA'nın aktardığı habere göre, forumda bir konuşma yapan DEİK Başkanı Nail Olpak, Türk müteahhitleri için Irak'ta ayrıcalık talep ederek, "Türk müteahhit ve müşavirlik firmalarının Irak'ın altyapı, hastane, okul, kamu binaları gibi projelerinde daha fazla yer almaları için, rekabet şartları içinde, pozitif ayrımcılık talebimizin olduğunu ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Irak'ta Türk firmaların sahip olduğu 'know-how'ı uygulamalı olarak paylaşmalarını öneren Olpak, "Bilgi ve networkun özellikle günümüz dünyasında ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Tüm dünyaya yayılmış 148 iş konseyimize ait tüm networkumüzü, dostlarımızla birlikte kullanmaya zaman hazırız" diye konuştu.

"HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Türk müteahhitlerinin 1975 yılından bu yana iş birliği içinde oldukları Irak'ta bugüne kadar bin 034 proje üstlendiğini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Bugün, yeniden imar ve ekonomik kalkınma sürecinde bulunan komşumuz Irak ile mevcut iş birliğimizi geliştirmek; ülkenin bu yöndeki çalışmalarına katkıda bulunmak için son derece istekliyiz. Hedeflediğimiz iş birliğinin temelinde dostluk ve komşuluk sorumluluğumuz da olduğunun bilinmesini isterim" şeklinde konuştu.

Irak'ın ihtiyacı olan altyapı ve üstyapı projelerinin finansmanına ilişkin farklı modeller üzerinde çalışıldığına dikkat çeken Eren, "Daha önce olduğu gibi bugün de, TMB olarak her an sizlerle doğrudan temas kurmaya ve iş birliği önerilerine, talepleri değerlendirmeye açığız. Bölgemiz için büyük önem taşıyan Irak'a, kalkınma sürecinde 'yakın iş birliği ortağımız' gözüyle baktığımızı vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.