Türk müteahhitlerin yurt dışı faaliyetleri etkilendi

16 April 2020

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını çok sayıda sektöre olduğu gibi müteahhitlik faaliyetlerine de olumsuz etki etti.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, koronavirüs salgının müteahhitlik sektörünü de olumsuz etkilediğini belirterek, "Salgın sürecine bağlı olarak ortaya çıkacak gecikmelerden sonra işlerin tamamlanmasında gerekli sürenin ve maliyetlerin ülkeler veya işverenler tarafından karşılanması için destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.

AA'nın aktardığı habere göre, müteahhitlik çalışmalarının yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe dayandığını ve son yıllarda Türkiye'nin hizmet ihracatına büyük katkı sağladığını belirten Yenigün, "Kovid-19 salgını yalnız Türkiye'yi değil, dünyayı ilgilendiren bir sorun. Bundan herkes gibi sektörümüz de etkilendi. Ülkelerde değişik tedbirler alınıyor, biz de onlara uygun olarak kendi tedbirlerimizi alıyoruz ve kendimizi uyarlıyoruz" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 60 ORANINDA DÜŞÜŞ

Koronavirüs salgınının müteahhitlik faaliyetlerine olan etkilerinden bahseden TMB Başkanı Mithat Yenigün, uygulanan sokağa çıkma yasakları ve şantiyelerin kapatılması gibi kararlar sonucunda inşaat kapasitesinin yüzde 60 civarında düştüğünü ifade etti.

İçinde olduğumuz süreçte işçilerin yurt dışına gidiş-dönüşleri ve şantiyelere malzeme tedariki konusunda da aksaklıkların yaşandığını belirten Yenigün, "Salgın sürecine bağlı olarak ortaya çıkacak gecikmelerden sonra işlerin tamamlanması için gerekli sürenin ve maliyetlerin ülkeler veya işverenler tarafından karşılanması gerekir. Biz firmalar olarak tek başımıza bununla baş edemeyebiliriz. Ticaret Bakanlığımız, ticaret müşavirlerimiz, Dışişleri mensuplarımız ve büyükelçilerimizin bizleri yalnız bırakmamasını bekliyoruz. Önümüzdeki 3-4 ay içinde bunu yapmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

İŞÇİLER TAHLİYE EDİLİYOR

2 bin ile 2 bin 500 civarında inşaat işçisi yurt dışından tahliye edildiğini açıklayan Yenigün, "Bu beklediğimizden düşük bir rakam. Karantina sürecinden çekindikleri veya işlerini sürdürmeyi tercih ettikleri için rakam düşük kaldı. Sağlık sorunu olmayan işçilerimizi yurt dışı şantiyelerde ne kadar barındırabilirsek hem işlerin devamı hem de burada karantina yükünü artırmamak bakımından sevindirici olur" şeklinde konuştu.