Türk yapı malzemeleri sektörü ihracatında büyük artış

09 August 2021

Türk Yapı malzemeleri sektörü, yerli piyasada olduğu kadar ihracatta da hareketli günler geçiriyor. Sektör, yaz döneminde de hareketli günler geçiriyor.

Sektörün ihracat rakamının 2021 yılı Ocak-Temmuz döneminde yıllık bazda yüzde 45.9 oranında büyüyerek 16.9 milyar dolar olduğu belirtildi. Bu dönemde değerde en yüksek artışa sahip ürün grubu yüzde 48,2 ile ağaç ve ahşap ürün grubu oldu

2021 yılının ilk 7 ayında en fazla ihracat yapılan ülke ise 1 milyar dolar ile Birleşik Krallık oldu. Bu ülkeyi ABD ve Almanya takip etti.

GEÇEN AY 195 ÜLKEYE İHRACAT YAPILDI

Türk yapı malzemeleri sektörünün ihracattaki yukarı yönlü ivmesi, Temmuz ayında da sürdü. Sektörün geçtiğimiz ay 2.3 milyar dolar tutarında ihracat yaptığı belirtildi. Bu sonuç, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.3 oranında arttı.

Temmuz ayında sektörün en fazla ihracatı 176 milyon dolar ile ABD'ye gerçekleştirdiği belirtildi. Bu listede Almanya 151 milyon dolar ihracatla ikinci sırada bulunurken İsrail 147 milyon dolarla üçüncü sırada bulundu. İhracat odaklı sektör önceki ay 195 ülkeye ürün satıldı.

"FİYAT ARTIŞI TALEBE OLUMSUZ YANSIYABİLİR"

Sektörün son durumunu değerlendiren İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Yapı Malzemeleri Sektör Komite Başkanı Serdar Urfalılar, TÜİK tarafından açıklanan yüzde 18,95'lik enflasyon için, "Bu enflasyon tüketici enflasyonu aslen hem bu enflasyonun hem de bizim asıl etkilendiğimiz ÜFE dediğimiz üretici enflasyonu ki o da çok iç açıcı bir durumda değil. Hammadde ve enerji fiyatları arttıkça ÜFE artıyor üretim maliyetleri artınca doğal olarak tüketici maliyetleri artıyor bu süreç aslen zincirleme bir şekilde ilerliyor. Fiyat artışı talepten ziyade girdi ve diğer maliyet artışı kaynaklı olduğu için talebe olumsuz yansıyacağını düşünüyorum. Ancak bunu normal karşılamak gerekir, çünkü pandemi sebebiyle tüm dünya da ticaret dengeleri altüst olmuş durumda, ABD gibi büyük ülkelerde bile yüzde 5’in üzerinde enflasyon gözlemleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu duruma etken olarak piyasadaki likiditenin pandemi etkilerini azaltmak için arttırılmasını gösteren Urfalılar, "Olağanüstü bir süreç geçirdiğimiz için bu konuya spesifik bir çözüm önerisi sunmamız mümkün gözükmüyor. Bununla birlikte enerji maliyetlerindeki artış bütün üretici sektörlerin belini büken bir etken, o sebeple yerli ve milli enerji kaynaklarımızın artması özellikle bulunan doğalgaz rezervlerinin aktif hale gelmesi üreticilerimiz için hayati öneme sahip olacak" diye konuştu.