Türkiye 102 Ülke Arasında 34’üncü Sırada Yer Aldı

23 June 2014

Türkiye, 2014 yılı Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi'nde 102 ülke arasında 34'üncü sırada yer aldı.

Jones Lang LaSalle (JLL) Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Türkiye'nin bu yıl Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi'nde 102 ülke arasında 34'üncü olduğunu bildirdi.

Alkaş, Türkiye'nin bu yıl Küresel Gayrimenkul Şeffaflık Endeksi'nde 102 ülke arasında 34'üncü sırada yer aldığını belirtti. Alkaş, Türkiye'nin 2010 ve 2012 yıllarında endekste en hızlı çıkış yapan ülke olduğunu, Türkiye'nin 2 yıl önce yayınlanan bir önceki endekste 31'inci sırada bulunduğunu hatırlattı. Bunun Türkiye'nin ilerlememesinden değil, diğer ülkelerin daha hızlı ilerleme kaydetmesinden kaynaklandığını açıklayan Alkaş, araştırmanın, 2012 yılında 97 ülkeyi kapsarken, bu yıl 102 ülkeyi kapsadığını kaydetti.

YATIRIMCININ GÜVENİ ŞEFFAFLIKLA ARTIYOR

"Yapılan işlemler", "kayda geçen değerler", "gerçek değerlerle işlem yapılıp yapılmadığı" ve "emlak vergisi uygulamalarının ne kadar gerçeği yansıttığı"na göre şeffaflığın belirlendiğini anlatan Alkaş, emlak pazarları şeffaflaştıkça yatırımcı güveninin de o ölçekte arttığını dile getirdi.

HEDEF İLK 10-15 ARASINDA YER ALMAK

Türkiye'nin endeksteki yerinin daha fazla iyileşebileceğinin altını çizen Alkaş, "Burada bütün mesele Türkiye'yi olabildiğince sıralamada ilk 10-15'lere itmeye muvaffak olabilmemiz" dedi.

TÜRKİYE'YE CİDDİ YATIRIMLAR GELDİ

Körfez bölgesinden Türkiye'ye ciddi yatırım geldiğini vurgulayan Alkaş, mütekabiliyet yasasıyla birlikte Körfez'den ev satın almalarının başladığını, Türkiye'deki lüks konutların Araplara satışı konusunda ilgi çekici gelişmelerin olduğunu ifade etti. Bunun bir anlamda Türkiye'ye varlık kayması anlamına geldiğini belirten Alkaş, sözlerine şöyle devam etti:

YENİ PROJELER İSTANBUL'U DAHA CAZİP KILACAK

"Satın alınan evler Türkiye'de, yani taş üstünde taş burada konuluyor ve gayrimenkul lokomotif bir sektör olduğundan bu evlerin döşenmesi için yine harcama yapılıyor. Üstelik Türkiye'de evi olanlar çok fazla Türkiye'de kalmaya geliyor. Yani sadece otelde kalmak için ramazanda 10 gün gelen, artık bütün ramazanı geçirmek için geliyor Türkiye'ye. Bir de THY'nin katkısı ile İstanbul Atatürk Havalimanı İstiklal Caddesi kadar kalabalık. Şu anda havalananına geç gitmemek lazım, çünkü uçağınızı kaçırabilirsiniz. Üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve Boğaz'a tüp geçit, İstanbul'u daha cazip kılacak, ki İstanbul Finans Merkezi'ne günlük gelip giden kişi sayısının 50 bin civarında olması bekleniyor. Bütün bu altyapı yatırımlarının İstanbul'u daha da önemli bir ticaret merkezi haline getireceği beklentisi içerisindeyim."