Türkiye deprem yönetmeliği yenileniyor

01 December 2017

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) düzenlenen etkinliğe katılan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye bina deprem yönetmeliğinin yenileneceğine değinerek, “Yakın bir zamanda bunu da Bakanlar Kuruluna sunarak, kamuoyumuza da ifade edeceğiz” ifadelerini kullandı.

AFAD’ın düzenlediği ‘Deprem Danışma Kurulu 2017 Yılı 3. Toplantısı’na başkanlık yapan Akdağ, kurulun gündeminde üç başlığın bulunduğunu dile getirerek, bunlardan ilkinin, “Türkiye deprem tehlike haritası” olduğunu, bu konuda değerlendirmeler yapılacağını ve kurul üyelerinin önerilerinin görüşüleceğini kaydetti.

“HARİTALAR ÇOK DAHA DETAYLI HALE GETİRİLDİ”

Ayrıca bu konudaki çalışmaların daha önce başladığını da sözlerine ekleyen Akdağ, bu çalışmayla deprem haritalarının, halk arasında daha çok birinci derece, ikinci derece, üçüncü derece deprem bölgesi olarak tarif edilen özelliklere ait haritaların, çok daha detaylandırıldığını belirtti.

Akdağ, “Riski ve riskin büyüklüğünü belirlemek açısından önemi var. Pratikte mühendislerimizin bina yaparken kullanabilecekleri mükemmel bir araç oluşturmuş oluyoruz. İyi hazırlanmış bir yazılımı da var. Böylece herhangi bir bölgede bina yapılacağı zaman bu binayla ilgili mühendislik ihtiyaçları, mühendislik hesaplama ihtiyaçları hususunda çok önemli bir araç oluşturmuş oluyoruz. Neredeyse pafta seviyesinde bir araç haline geliyor bu” dedi.

“ÇALIŞMALARI YAKINDA DUYURACAĞIZ”

Akdağ, Türkiye bina deprem yönetmeliğinin de bir diğer başlık olarak ele alınacağını kaydederek, “Bu da uzunca bir zamandır çalışılan bir konu. Deprem yönetmeliğini yenilemiş oluyoruz. Yakın bir zamanda bunu da Bakanlar Kurulu'na sunarak, kamuoyumuza da ifade edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kurulun üçüncü gündem maddesini ise, Türkiye genelinde örneklem alınarak riskli yapı analizi çalışmalarının oluşturacağını söyleyen Akdağ, hangi binalar daha riskli, depremsellik riskini azaltma çalışmasının nerelerde yoğunlaştırılacağı gibi konuların da bu kapsamda tartışılacağına değinerek, AFAD'ın ülke genelinde bu doğrultuda bir araştırma yapacağının da altını çizdi.