Türkiye genelinde konut fiyatları düştü

18 May 2020

2019 yılının ikinci yarısından itibaren konut kredisi faiz oranlarının düşmesiyle canlanma belirtileri gösteren konut sektörü, bu canlanmayı 2020 yılının ilk üç aylık bölümünde de sürdürdü. Sonrasında ise tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgını, sektörde yeniden durgunluğa yol açtı.

Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye genelinde ortalama konut fiyatları Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında düşüş gösterdi. Bir önceki ay olan Mart ayına göre ise yüzde 1 oranında artış gösterdi.

Nisan ayı sonunda Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 291 TL olarak görülürken ortalama metrekare kira bedeli 11.85 TL, ortalama konut satış fiyatı 295 bin 539 TL, ortalama kira bin 327 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi olan amortisman süresi ise 18 yıl olarak görüldü.

İSTANBUL'DA GÜNCEL KONUT FİYATLARI

Endeksa tarafından yapılan araştırmada, üç büyük şehirdeki ortalama konut fiyatları ele alındı. Megakent İstanbul'da Nisan 2020 döneminde konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında arttı.

İstanbul'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin 672 TL, ortalama konut fiyatı 414 bin TL, ortalama kira bedeli bin 596, ortalama amortisman süresi ise 21 olarak belirlendi.

ANKARA'DA FİYATLAR YÜZDE 2 ARTTI

Başkent Ankara'da ise Nisan ayında konut fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında artış gösterirken kiralarda yüzde 6'lık artış görüldü.

Ankara'da ortalama konut metrekare satış fiyatı bin 832 TL, ortalama konut fiyatı 238 bin TL, ortalama kira bedeli bin 230 TL, ortalama amortisman süresi ise 16 yıl olarak belirlendi.

İZMİR'DE KONUT FİYATLARI NE KADAR?

İzmir'de ise Nisan ayında konut fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 oranında artış gösterdi. İzmir'de ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin 008 TL, ortalama konut fiyatı 369 bin TL, ortalama kira bedeli bin 526 TL, ortalama amortisman süresi ise 20 yıl olarak belirlendi.