Türkiye'de emeklilerin konut tercihleri değişti

15 May 2021

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından 'Türkiye Emekli Profili Araştırması' raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Araştırmada emeklilerin konut tercihleri ve kriterleri ele alındı.

AA'nın aktardığı habere göre, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatma Arpacı'nın başkanlığında yürütülen araştırmaya, Türkiye genelinden 610 kadın ve bin 840 erkek emekli katılım gösterdi.

KONUT SAHİPLİLİĞİ ORANI YÜKSEK GÖRÜLDÜ

Araştırmada emeklilerin mülkiyet durumları ve konut tercihleri soruldu. Araştırmaya katılan emeklilerden yüzde 77'si ev sahibi olduğunu, yüzde 23'ü ise kiracı olduğunu belirtti.

Emeklilerin yüzde 56'sı apartman dairesinde yaşadığını belirtirken yüzde 44'ü bağımsız konutlarda yaşam sürdüğünü ifade etti.

SAĞLIK TESİSLERİNE YAKINLIK ÖNE ÇIKTI

Araştırmada emeklilerin yüzde 55'i konutlarından memnun olsa da taşınmak istediklerini, yüzde 45'nin ise taşınmayı düşünmediğini belirtti. Taşınmayı isteyen emeklilerin yüzde 56'sı yeni konutunun kent merkezinde, yüzde 40'ı yaşadığı yere yakın semtlerde, yüzde 4'ü ise kentin çevresinde olmasını tercih ettiğini belirtti. Ayrıca yüzde 79,6'sının konutun yeri ile ilgili tercihini hastane ve diğer sağlık kurumlarına yakın olmasını tercih ettiğini ifade etti.

Araştırmaya katılan emeklilerden yüzde 55,6'sı uygun fırsatlar sunulursa müstakil konutta, yüzde 30'u apartman dairesinde, yüzde 7,6'sı tüm hizmetlerin sağlandığı bağımsız bir konutta, yüzde 5,9'u başkalarıyla yaşayabileceği bir konutta, yüzde 0,9'u ise huzurevinde yaşamayı istediğini belirtti.