Türkiye'deki ilk 3D binanın inşaatı başladı

23 October 2021

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) iştirak şirketi İSTON tarafından Türkiye'nin ilk 3D binası inşa ediliyor. Binada çalışmaların başladığı belirtildi.

Sözcü'de yer alan habere göre, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü Üsküdar Şeflik Ofisi'nin inşaat alanında incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan İmamoğlu, İSTON'un çalışmayı uzun süredir zamandır gerçekleştirdiğini belirterek, "Aslında bu teknolojik olarak çok yeni bir uygulamadan bahsediyoruz. Türkiye'de bir ilk. Çok kıymetli ve değerli. Bu sektörün içinden gelen birisi olarak böylesi bir pratiğin, böylesi hızlı bir imalat kabiliyetinin çok değerli olduğunu hissedebiliyorum. Belki burada 100 metrekarelik bir yapıyı konuşuyoruz ama bu işin önü çok açık. Ben bunu hissediyorum" diye konuştu.

YURT DIŞINDAN TALEP ALIYOR

Söz konusu yapıda kullanılan teknolojinin çok yeni olduğunu ve yapı sisteminin bir standarda sahip olmadığını belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Dolayısıyla belki de bundan bile tasarruflu hale gelebilecek bir süreç söz konusu. Yapının sağlamlığı, beton kalitesi C50-C60 seviyesinde. Şu anda bildiğimiz yapıların hiçbirinde böyle bir kıvam yok. Bu robotik kol, yazılım, bizim imalatımız. Yüzde yüz yerli bir anlayışla gidiyor arkadaşlarım. Beton bizim imalatımız ki muhtemelen bu betona ayrıca yurt içi ve yurt dışından talep gelecek. Görüşmeler ve talepler söz konusu" ifadelerini kullandı.

Üretilen beton ve duvarın özellikleri hakkında da bilgiler veren İmamoğlu, "Hem ses hem ısı izolasyonu açısından çok soğuk coğrafyalarda bile uygulandığında ekstra bir izolasyona ihtiyaç duymadan bu yapı sistemiyle binayı bitirebiliyorsunuz. Kapı formları yine bu teknikle imal edilirken, mimari açıdan da estetik açıdan da belki de kusursuza yakın" şeklinde konuştu.

15 GÜNDE TAMAMLANACAK

Yeni teknoloji ile işlerin çok daha hızlı ilerlediğine dikkat çeken İmamoğlu, "Bu yapıyla ilgili öngörülen süre 15 gün. Bunu iki makineyle 7-8 güne dahi düşürebiliyorlar. Çok avantajlı. Yani özellikle işçilikler yüzde 15 sıkı bir maliyet farkı ortaya çıkıyor. Biraz daha toleranslar çalışıldığında bu daha da maliyetleri aşağı çekeceklerini görebiliyorum" dedi.