Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri çarpık kentleşme

25 September 2018

104. Dönem Kaymakam Adayları Konferansı'na katılmak üzere İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı Durmuş Yalçın Konferans Salonu’na gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, burada yaptığı konuşmada gündemdeki konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Kaymakam adaylarına hitap eden Bakan Kurum, onlara İçişleri Bakanı kadar güvenlik ve emniyetten, Adalet Bakanı kadar adaletten, Çevre ve Şehircilik Bakanı kadar da çevre ve şehircilikten anlamaları gerektiğini söyledi. Bir kaymakamın kendine güvenmesi gerektiğini ifade eden Kurum, istişare ve araştırmanın da çok iyi bir şekilde bilinmesi gerektiğini ifade etti.

Bilmeden karar vermenin insanı yanlış yollara sürükleyeceğini belirten Kurum, Kaymakam adaylarına istişare etmeyi ve temkinli davranmayı tavsiye etti. Hafta sonları şehirleri ziyaret ettiğini dile getiren Kurum, Yerel seçimlere kadar tüm şehirleri ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

TERÖRDEN SONRAKİ EN BÜYÜK PROBLEM ÇARPIK KENTLEŞME

Türkiye’nin büyük bir şehircilik problemi ile karşı karşıya olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, terörden sonraki en büyük problemin çarpık kentleşme olduğunu söyledi. Çarpık kentleşmenin bir ülkeyi zaman, emek ve finans anlamında oldukça büyük zararlara götürdüğünü dile getiren Kurum, deprem kuşağında yer alan Türkiye’nin pek çok şehrinde bu problemle karşı karşı kaldıklarını ifade etti.

Konuyla ilgili kaymakam adaylarını bilgilendiren Bakan Kurum, Türkiye’de yapılması gereken en önemli işlerden birinin, ülkenin mekânsal stratejik planlaması olduğunu ve herkesin bu konuda elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

Kaymakam adaylarının atandıkları bölgelerdeki koordinasyonu sağlamaları ve geniş bir vizyonla bakmaları gerektiğini kaydeden Kurum, herkesin görevli olarak gittiği şehrin haritasını incelemesi ve istatistik tutarak verimi en üst düzeye taşıması tavsiyesinde bulundu.

Yaptığı konuşmada kentsel dönüşüm faaliyetlerine de değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kaymakam adaylarına gittikleri ilçelerdeki ihtiyaca ve talebe göre kentsel dönüşüm kararları almaları gerektiğini söyledi.