Vatandaşlık düzenlemesi dünyaya duyurulacak

25 September 2018

Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi her geçen gün artıyor. Son olarak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan konut satış istatistiklerine göre Ağustos ayında yabancıların Türkiye’den satın aldığı konut miktarı önceki aya göre yüzde 129 civarında rekor bir artış gösterdi. Uzmanlar başlatılan kampanyalarla birlikte bu sayının daha da artacağını düşünüyor.

Özellikle de yabancıların Türk vatandaşlığına geçebilmeleri için satın almaları gereken asgari gayrimenkul bedelinin 1 milyon dolardan 250 bin dolara kadar çekilmesi konut üreticilerini oldukça memnun etti. Sektörün ileri gelenleri bu hamlenin konut satışlarını uçuracağını düşünüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da önümüzdeki süreçte yabancı yatırımcıya 1 yıl içerisinde 10 milyar dolarlık konut satmayı hedeflediklerini ifade etti.

DÜNYAYA DUYURULACAK

Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) bu kararı dünyaya duyurmak için kolları sıvadı. Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre özellikle Irak, İran ve Katar gibi Körfez ülkelerinde ve Türki Cumhuriyetlerinde TV reklamları yapılacak. Böylece konut satışının yoğun olduğu bölgelerde bulunan yatırımcıların Türkiye’ye çekilmesi sağlanacak. Dövizde yaşanan gelişmelerle birlikte yabancı yatırımcı oldukça avantajlı fiyatlarla Türkiye’den ev sahibi olacak.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÖNCÜLÜK EDECEK

Yabancılara konut satışı ile ilgili yapılan yeni düzenleme hakkında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yurt dışı tanıtımlarının oldukça büyük bir önem taşıdığını ifade ederek, özellikle yurt dışındaki fuarlara bakanlık olarak katılacaklarını ve konu ile ilgili tanıtım faaliyetlerine öncülük edeceklerini söyledi.

KONUT ÜRETİCİLERİ HAZIR

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, vatandaşlık için satın alınması gereken gayrimenkul bedelinin 250 bin dolara çekilmesinin oldukça olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, satışların hızlanacağını ve hükümetin de desteğiyle Irak, İran ve Rusya gibi ülkelerde çeşitli tanıtım faaliyetleri yürüteceklerini ifade etti.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise gerçekleştirilecek tanıtım faaliyetleriyle birlikte yabancıya 50 bin ila 100 bin arasında konut satılabileceğini söyleyerek, 10 milyar dolarlık satış hedefine ulaşılabileceğini ifade etti.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin ise Yurtdışında temsilcilikler açmayı planladıklarını, Emlak Konut ve diğer derneklerle birlikte hareket ederek bu işin maliyet ve sunum kısmında da iş birliği yapabileceklerini söyledi.