Verilere Göre Konut Balonu Yok

14 May 2015

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, gayrimenkul sektörünün uzun zamandır gündeminde olan konut balonu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Tanes, ''Gayrimenkul sektöründe fiyat anlamında bir konut balonu yok. Arz açısından bakıldığındaysa bütün olarak konut balonu olduğunu söyleyemeyiz, veriler de bunu gösteriyor" dedi.

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, İş GYO’nun İstanbul Kartal’da 313 bin 500 metrekare inşaat alanı üzerinde, üçü konut, ikisi ofis üniteleri olmak üzere toplam beş blok ve butik bir alışveriş merkezinden oluşan Manzara Adalar projesinin basın toplantısında konuştu.

Tanes, gayrimenkul sektörünün dalgalanmalardan çabuk etkilendiğini dile getirerek, sektörün yıllar içinde gerçekleşen krizlerden nasıl etkilendiğine dair örnekler verdi.

Son dönemlerde 'konut balonu' iddiaları gibi birtakım olumsuz düşünceler olduğuna işaret eden Tanes, şöyle devam etti:

"Bir konut balonu olmadığı çok açık. Balon kavramı Türkiye'de çok yanlış anlaşılıyor. Balondan bahseden bir kısım insan arzdaki veya stoklardaki fazlalığı kastediyor. Oysa ki literatürde balon, fiyatların sürekli gerekçesiz olarak ileriye doğru artmasıdır. Özellikle İstanbul başta olmak üzere gayrimenkul fiyatlarına baktığınızda veya enflasyondan arındırdığınızda, spekülatif ve sebepsiz yükselmeler olmadığını ancak bazı bölgelerde makul düzeyde iyi getiriler sağlayacak şekilde büyümeler olduğunu görüyoruz.

1950'li 1960'lı dönemlerden 2000'lerin ortasına kadar yüksek faiz kur spekülasyonu, sair yatırım araçlarının cazibesi nedeniyle konut alımlarının, değişimlerinin ertelenmiş olmasından da kaynaklandı. Çok büyük ertelenmiş konut talebi vardı. Ne zaman ki alternatif getiri araçlarının getirisi düştü ve gayrimenkuldeki ihtiyaçlar ön plana çıktı, o günden sonra özellikle başta konut olmak üzere gayrimenkul yatırımları arttı. Dolayısıyla fiyat anlamında bir balon yok ancak bölgesel olarak spesifik yüksek fiyatlar olabilir"

Arz açısından bakıldığında ise ihtiyaçtan fazla konut yapılması durumunda bir arz fazlasından söz edilebileceğini belirten Tanes, Türkiye'de devamlı bir konut ihtiyacı olduğunu söyledi.

[caption id="attachment_41529" align="aligncenter" width="808"] İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes[/caption]

''KONUT BALONU OLDUĞUNU SÖYLEYEMEYİZ''

İhtiyaç duyulan konut segmentiyle üretilen konut segmenti arasında fiyat açısından kısmi uyumsuzluk olabileceğine dikkati çeken Tanes, "Düşük metrekare veya fiyatındaki konutları almaya hazır ve bunlara ihtiyaç duyan bir kesim var. Maliyetler nedeniyle bu kesimlerin ihtiyacı tamamen karşılanamayabiliyor. Bu gelecek dönemde hem büyüme hem kişi başı gelirlerin artması hem de konut kredisi faiz oranlarının geçtiğimiz yıldaki oranlara inmesiyle o talebin bir kısmı karşılanabilir. Yani bütün olarak konut balonu olduğunu söyleyemeyiz, veriler de bunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Tanes, Avrupalı yatırımcı açısından Türkiye'nin cazibesini gayrimenkul sektörü ve diğer sektörlerde de koruduğunu belirterek, özellikle gayrimenkulde yabancıya satışın artmasıyla doğrudan net kalıcı döviz geliri elde edildiğini söyledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ SEKTÖRÜN GÜNDEMİNİ OLUŞTURACAK

Gelecek 3 yıl gayrimenkul sektörünün gündemini kentsel dönüşüm projelerinin oluşturacağını aktaran Tanes, bu kapsamda İstanbul'un her iki yakasında da ciddi çalışmalar yapıldığını anlattı. Tanes, bu anlamda Manzara Adalar projesinin, önemli olduğunu dile getirdi.