Web Tapu sisteminde işlemler 4 kat arttı

09 January 2021

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Web Tapu sistemiyle tapu dairelerindeki işlemler online platforma taşındı. Sistem ile vatandaşlar kolay bir şekilde gayrimenkul alım-satım işlemleri yapabiliyor.

AA'nın aktardığı habere göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, tapu ve kadastro başvurularının 18 Mart 2020 tarihinden itibaren koronavirüs tedbirleri kapsamında Web Tapu sistemi üzerinden gerçekleştiğini hatırlattı.

Web Tapu sisteminin 2019 yılında oluşturulduğunu anımsatan Adlı, ilk aylarda vatandaşların tapu işlemlerini kendi gözleriyle görerek yapmak istediğini belirterek, "Durum böyle olunca Web Tapu uygulamaya geçtiğinde ilk olarak çok yaygınlaştıramadık. Pandeminin gündeme gelmesiyle özellikle marttan itibaren koronavirüs tedbirleri çerçevesinde vatandaşların işlemlerini birimlerimizden yapamayacağını duyurduk. Web Tapu'yu kullanarak işlemlerini yapmalarını istedik, 'Sadece imza için kuruma geleceksiniz.' dedik. Böyle bir zorunluluk getirince mecburen insanlar Web Tapu'yu kullanmaya başladı" ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK 9 BİN CİVARINDA İŞLEM YAPILIYOR

Web Tapu sisteminde gayrimenkul alım-satım işlemlerinin 1-2 gün içerisinde tamamlandığını belirten Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, "Web Tapu'da en yoğun olduğu dönemlerde dahi işlemlerin tamamlanma süresi 3 günü geçmedi. Böyle olunca insanlar ister istemez Web Tapu'ya yönelmeye başladı. Web Tapu'yu sadece vatandaşlar kullanmadı, kamu kurumlarına, değerleme uzmanlarına ve emlakçılara da açtık. Böyle olunca değişik kesimler de Web Tapu'yu kullanmaya başladı" diye konuştu.

Web Tapu sisteminde geçen yıldan itibaren yapılan işlem sayısının 1 milyon 350 bin civarında olduğunu belirten Adlı, "Şu anda Web Tapu'da günlük yaklaşık 9 bin işlem yapılıyor. Web Tapu'ya vatandaşlar başvurusunu yaptığı zaman e-devlet kapısı üzerinden güvenli şekilde bilgilerini gönderiyor, kendisine gelen mesaja göre harçlarını yatırıyor, daha sonra da kendisine imzaya gitmesi için saat veriliyor, imzasını gidip atıyor ve işlemi bitiyor. 2019'dan Mart'a kadar işlem sayısı 300 binin altındaydı. 2020 Mart ayından bu yılbaşına kadar 1 milyon 350 bine yaklaştık" şeklinde konuştu.