Yabancılara vatandaşlık hakkında sınır artabilir

22 January 2020

Türkiye genelinde yabancılara konut satış rakamlarının artmasına sebep olan vatandaşlık uygulamasında 2020 yılında değişikliğe gidilmesi bekleniyor. 2018 Eylül ayı itibarıyla yabancılara 250 bin dolar gayrimenkul yatırımı sonrasında vatandaşlık hakkı verilmesi uygulamasında bu sınırın 500 bin dolara çıkarılacağı öne sürüldü.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Antalya Homes Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, 2020 yılının ikinci yarısında 250 bin dolardan 500 bin dolara çıkaracağını öngördüklerini belirtti.

2019 yılında yabancılara konut satışında görülen artışta vatandaşlık uygulamasının etkisi olmakla birlikte en önemli faktör olmadığı düşüncesini paylaşan Tekçe, "Bünyesinde yer aldığımız sivil toplum kuruluşlarıyla sektörde yaşanan sorunları tespit ettik. Kamu yönetiminin güçlü iradesi ve desteği ile kılcal damarlara kadar inilerek her detayda süreçlerin daha sağlıklı ve hızlı çözümü sağlandı. Gayrimenkul satın almanın kolaylaşmasıyla sektörün büyüdüğünü görmek bizi mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

DİĞER ÜLKELERDE FARKLI UYGULANIYOR

Yabancı yatırımcılara tanınan vatandaşlık uygulamasında diğer Avrupa ülkelerindeki işleyişi aktaran Bayram Tekçe, "İspanya’da en az 500 bin Euro’luk emlak yatırımı yapıp vatandaşlığa başvurmak için 10 yıl beklemek gerekiyor. Yunanistan ise 250 bin Euro ve üstü değerde konut alımına karşılık sadece 5 yıllık oturum izni veriyor. Türkiye bu ülkelerle kıyaslandığında ciddi bir fırsat sunuyor. Şunu da belirtmeliyim ki, bu süreçte Türk yetkililer başvuruları titizlikle inceleyip, Türkiye için fayda yaratacak başvuruları gözetiyor. Dünyada bu sermaye birikimine ulaşabilen yatırımcılar, Türkiye’nin parlak geleceğine ve modern hayatına da ortak oluyorlar. Artan talebin farkında olan Türk yetkililerin 2020 yılı içinde minimum gayrimenkul yatırım tutarını 500 bin dolara çıkaracağını öngörüyoruz" diye konuştu.

Öte yandan 2019 yılı içerisinde yabancılara konut satış rakamı 45 bini aşarken vatandaşlık için verilen uygunluk belgesi sayısı 6 bin 085 olarak görüldü.