Yabancıların ticari gayrimenkullere ilgisi artıyor

13 November 2021

Son yıllarda Türkiye genelindeki gayrimenkul yatırımlarını artıran yabancıların Türkiye'ye ilgisi sürüyor. Özellikle Türk Lirası'nın döviz kurları karşısındaki değer kaybının sürmesi, yabancıların yatırımla yönünü ülkemize çeviriyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, son günlerde döviz kurlarında yaşanan büyük dalgalanmalardan sonra yabancı yatırımcıların Türkiye'de ticari gayrimenkul piyasasında da etkin rol alabileceği konuşuluyor.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Ticari Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (TİGAYAD) Genel Başkanı İsmail Akartürk, "Dövizdeki bu artış bu şekilde devam ederse yabancıların ticari gayrimenkul piyasasında hakim rol oynamaları bile beklenebilir" diye konuştu.

"YOĞUN YATIRIM TALEBİ ALIYORUZ"

Türk Lirası'nın değer kaybettiği bu dönemde yabancı yatırım fonlarının Türkiye'de birikimlerini değerlendirmek üzere kendilerine başvurularda bulunduğunu belirten TİGAYAD Başkanı İsmail Akartürk, "Dünyanın önde gelen yatırım fonlarından Templeton gibi birçok yatırım fonu ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yoğun yatırım talepleri alıyoruz ve şu an için gelen bu talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Tüm bunları düşününce mesleki kariyerim boyunca hiç bu kadar yabancı fon talebi ile karşılaşmadım diyebilirim" şeklinde konuştu.

YÜKSEK KİRA GELİRİ CAZİP GELİYOR

Yabancılara yapılan gayrimenkul satışlarının doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına kıyasla yılın ilk yarısında; 2018'de yüzde 43 iken, 2019' da yüzde 46'ya, 2020'de yüzde 55'e ve 2021'de ise yüzde 59'a ulaştığını belirten Akartürk, "Yabancı sermayeli gayrimenkul yatırımlarının içerisinde ise ticari gayrimenkul yatırımlarının giderek arttığı tespit edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Ticari gayrimenkullere olan talebin nedenlerini sıralayan Akartürk, bu taşınmazların yüksek kira getiri sağlaması, konuta göre daha az masraflı olması, seneler itibari ile daha yüksek şekilde değerlenmesi ve kiracılarının ödeme gücünün daha yüksek olması gibi nedenlerle ilgi gördüğünden bahsetti.