Yabancıya konut satışında beklenti 7 milyar dolara çıktı

13 November 2020

2020 yılına yüksek seviyelerde başlayan yabancılara konut satışında Mart ayında pandemi etkisiyle gerileme görüldü. Nisan, Mayıs, Haziran aylarında düşüş gösteren yabancılara konut satışı, normalleşme etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde yeniden artış ivmesi yakaladı.

Yabancılara konut satışında yeniden yükselişin yakalanmasıyla 2020 yılı hedefleri de değişti. Yıl sonunda yabancılara konut satış hedefinin 6.7 milyar dolardan 7 milyar dolar seviyesine çıktığı ifade edildi.

AA'nın aktardığı habere göre, yabancılara konut satışı hakkında değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Ergüven, 2013 yılında Mütekabiliyet Yasası'nın çıkarılmasından sonra yabancılara gayrimenkul satışının çıkışa geçtiğini hatırlatarak aradan geçen sürede tüm sıkıntılara rağmen önemli eşiklerin aşıldığını ve ciddi rakamlara ulaşıldığını dile getirdi.

"YIL SONUNDA 40 BİNİ BULURUZ"

Bu yıl pandemi dönemine rağmen Türkiye genelinde yabancılara konut satışının iyi gittiğini belirten GİGDER Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Ergüven, Ocak-Eylül arası dönemindeki konut satışında sadece yüzde 18 kayıpla 26 bin adet rakamının aşıldığını ifade etti.

Ekim ayı konut satış rakamlarının henüz açıklanmadığını dile getiren Ergüven, "Ancak sektörden aldığımız veriler çok iyi olduğu yönünde. 6 bin adet civarında düşünüyoruz. Yıl sonunda 35 bini rahat geçip 40 bini buluruz" diye konuştu.

YAZLIK BÖLGELERDE SATIŞLAR ARTTI

2020 yılında İsveç vatandaşlarının ve Alman vatandaşlarının Türkiye'ye ilgisinin arttığından bahseden Fatih Ergüven, İran dışında Pakistan, Hindistan ve Çin'den de Türk gayrimenkul piyasasına talep olduğunu sözlerine ekledi.

Yabancı yatırımcıların tercih noktalarına da değinen Ergüven, "Yabancılar en çok konutu İstanbul'dan alıyor. Antalya, Muğla ve Aydın gibi Akdeniz ve Ege illerimizden satışlar tekrar artmaya başladı. Bodrum'a, Kuşadası'na, Didim'e ilginin bu kadar hızlı artmasını beklemiyorduk. Avrupalıların tekrar Türkiye'yi radarına alması önemli" şeklinde konuştu.