Yapı denetim sistemi değişiyor

18 April 2018

'İklim Değişikliği ve Fırsatlar' konulu toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, önemli açıklamalarda bulundu. AA'nın haberine göre, yapı denetim sistemi hakkında açıklamalarda bulunan Özhaseki, sistemin faydalı olduğunu ancak zaman içerisinde aksayan bazı yönler tespit ettiklerini ve bunları düzeltmek adına yeni bir hazırlık yapıldığını ifade etti.

Yeni düzenlemeye dair bazı örnekler sunan Bakan Özhaseki, "Arsa sahibi karşısında müteahhide deniliyor ki, 'biz buna para vermeyiz, git sen anlaş. Bunun parasını sen öde.' O zaman müteahhit arkadaşlar gidip pazarlık edip bir firmayı kendilerini denetlemek için tutuyorlar. Nasıl olacak şimdi? Parayı siz vereceksiniz, parayı verdiğiniz grup gelip sizi denetleyecek. Bu bir sürü sıkıntıya sebebiyet veriyordu. Şimdi bu sistemi baştan sona değiştiriyoruz. Ne yapıyoruz? Bizim için lisanslı olan, bu iş için yetkili olan firmalar belli. Bunlar zaten bizde var. Gerekirse yeni firmalar da ihdas ederiz. Elektronik bir ortamda sırayla, kimin bahtına kim düşerse, bilemediği bir grup denetimi yapacak. Bunun kendine has yeni standartlarını geliştirdik. Kanun hazırlığını yaptık, önümüzdeki günlerde Meclise girer, Meclisin çalışma takvimine göre çıkar inşallah" ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni düzenlemeyle birlikte ufak tefek hataların geçiştirilebileceğini ancak bina statiği ve deprem yönetmeliği ile ilgili konularda yapılan hataların affedilmeyeceğini ifade ederek, "Bu konularda bir taraftan para cezaları yazılırken bir taraftan da o firmanın kapatılmasına kadar gidilecek tedbirler geliyor" dedi.