Yapı kayıt belgesinde düzenleme yapıldı

09 May 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan imar barışı uygulamasında, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış kaçak yapıların kayıt altına alınarak mülkiyet sorunun çözümü hedeflendi. İmar barışı uygulamasına dahil olan ve ödemesini gerçekleştiren vatandaşlara yapı kayıt belgesi veriliyor. Öte yandan imar barışı uygulamasında başvuru ve ödeme dönemi sona erdi.

Bakanlık tarafından yapı kayıt belgelerinde düzenlemeye gidildi. Yapılan düzenlemede ilave bedel için faiz oranları güncellendi. Buna göre, yapı kayıt belgelerinde 1 Ocak'tan itibaren yapılacak güncellemelerde ilave bedel ödenmesi gerektiğinde ilave bedelde, eksik yatırılan meblağın yapı kayıt belgesi bedelinin ilk yatırıldığı tarihten 31 Aralık 2019 tarihine kadar her ay için yüzde 2 oranında artış yapılacak. Öte yandan ilave bedel hesaplaması, 1 Ocak 2020'den itibaren ise yasal faiz işletilerek yapılacak.

YAPI KAYIT BELGESİ HESAPLAMA

Türkiye genelindeki mülk sorununu çözmek adına başlatılan imar barışı uygulaması büyük ilgi gördü. İmar barışında verilen yapı kayıt belgesinin hesabı, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yapılıyor. Yapı kayıt belgesi bedeli konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olacak şekilde hesaplanıyor.

YAPI KAYIT BELGESİ NASIL ALINIYOR?

İmar barışı uygulamasında taksitlerini tamamlayan vatandaşlar, e-Devlet aracılığıyla yapı kayıt belgesine başvuruda bulunabiliyorlar. E-Devlet üzerinden talep edilen formun eksiksiz bir şekilde doldurulmasıyla kolay bir şekilde yapı kayıt belgesine ulaşılıyor. Eğer imar barışına başvuru kurum tarafından yapıldıysa yapı kayıt belgesi formu, başvuruyu yapan kişinin beyanına göre doldurulacak. Sonrasında form sistem üzerinden onaylanmak üzere müdürlüğe yollanacak ve bir örneği talepte bulunan yapı sahibine verilecek.