Yeni Büyükşehirlere Emlak Vergisi Şoku!

31 July 2015

14 ilin büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte bu illerde taşınmaz sahibi olanlar 2 kat emlak vergisi ödeyecek.

Emlak Vergisi Kanununda hesaplama ve ödemeyle ilgili bazı hükümler yer alıyor. Arsa, arazi, konut ve iş yeri sahipleri bu vergiyi her yıl gayrimenkule ait rayiç değeri üzerinden hesaplanan oranlarla ödüyor. Vergi oranları normal illerde, konutlarda binde 1, iş yerlerinde binde 2, arsalarda binde 3, arazilerde binde 1 olarak uygulanıyor. Büyükşehir olan illerde ise bu rakamların iki katı emlak vergisi ödeniyor.

2012 yılında yürürlüğe giren ‘14 İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Manisa, Kahramanmaraş, Malatya, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'a büyükşehir statüsü verildi.

30 Mart 2014'teki yerel seçimlerden sonra da büyükşehir olan 14 şehirde; arsa, konut ve iş yeri sahipleri, emlak vergisini yüzde 100 artırımlı ödeyecek, yani bugüne kadar ödedikleri bedelin iki katı vergi ödeyecekler. Bir örnek verecek olursak; normal durumlarda vatandaşın ev için ödediği emlak vergisi 300 lira (1000'de 1) ise büyükşehir olduktan sonra ödeyeceği miktar 600 lira (1000'de 2) olacak.

VERGİ ARTIŞLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Emlak vergisinde ise 2015 yılı için yüzde 5 artırımlı uygulanacak. Buna göre; geçen sene emlak vergisi için ödenen tutarın yüzde 5’i kadar daha fazla ödenecek.

Yeniden değerleme oranı ve vergi artışları her yıl TÜİK’in belirlediği Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’nin Ekim ayındaki 12 aylık ortalamalarına göre belirleniyor.

2015 EMLAK VERGİSİ TÜM DETAYLARI

EMLAK VERGİSİ BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?

Her sene iki eşit taksit halinde ödenmesi gereken konut vergisinin ilk taksiti Mart ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenmektedir. İstenildiği takdirde, konut vergisi borcunun tümü ilk taksit döneminde veya son ödeme tarihinden daha önce ödenebilir.

Emlak vergi borcu sorgulama ve ödeme işlemleri, bağlı olunan belediyeden yapılabilmektedir.

İnternet üzerinden de sorgulama imkanı vardır. Bunun için e-belediye sistemine giriş yapılması gerekmektedir.

E-belediye sistemini kimi belediyeler aktif olarak kullanırken; kimileri ise henüz bu sistemi kullanmıyor. Bu nedenle, belediyeden veya GİB’ten sistem hakkında sorgulama yapılması oldukça önemli.