Yeni imar kanunuyla neler değişti?

20 February 2020

İmarda yeni dönem resmen başladı. Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 31045 Sayılı Resmi Gazete'de bugün yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni imar kanununda bina yüksekliği, değerli konut vergisi, gecekondular, köylerdeki imar planları, yapı güçlendirmelerine ilişkin değişiklikler yapıldı.

BİNALARA YÜKSEKLİK SINIR GELDİ

Yeni imar kanununda dikkat çeken en önemli değişiklik olarak bina yüksekliğine getirilen sınır öne çıkıyor. Bir süredir yatay yapılaşmanın yaygınlaştırılması adına çalışmalar yürütülüyordu. Bu bağlamda dikey yapılaşmanın önüne geçecek kanun getirildi.

Yapılan değişiklikle imar planlarında bina yükseklikleri serbest olarak belirlenemeyecek. Sanayi alanları, ibadethane alanları ve tarımsal amaçlı silo yapıları hariç olmak üzere meri imar planlarında serbest olarak belirlenmiş yükseklikler, emsal değerde değişiklik yapılmaksızın çevredeki mevcut teşekküller ve siluet dikkate alınarak, imar planı değişiklikleri/revizyonları yapılmak suretiyle ilgili idare meclis kararı ile belirlenebilecek. Bu şekilde ilgili idare tarafından belirlenmeyen yükseklikler, maliyetleri döner sermaye işletmesi gelirlerinden karşılanmak üzere Bakanlıkça belirlenecek. Oluşacak maliyetlerin yüzde 100 fazlası ilgili idareden tahsil edilecek. Ayrıca parsel bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini artıran imar planı değişiklikleri de yapılamayacak.

GECEKONDU ALANINDA TOKİ YETKİLİ OLACAK

Yeni kanunla birlikte Gecekondu Kanunu'na göre, gecekondu bölgelerinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından oluşturulan veya oluşturulacak alanlardaki uygulamalarda TOKİ yetkili olacak. Böylelikle gecekondu alanlarında TOKİ ile belediyeler arasındaki yetki çakışması da engellenecek.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ 1 YIL ERTELENDİ

Bir süredir gündemde olan değerli konut vergisinde ödemeler 2021 yılına ertelendi. Ayrıca yapılan değişiklikle değerli konut vergisine dahil tek konutu olanlar vergiden muaf tutulacak. Birden fazla değerli konut kapsamına giren taşınmazı olanların ise en düşük değerli taşınmazı değerli konut vergisine dahil edilecek. Bu vergi türünde değeri 5 milyon ila 7,5 milyon lira arasında olan konutlarda, 5 milyon lirayı aşan kısım için binde 3; değeri 7,5 milyon ila 10 milyon lira arasında olan konutlarda, 7,5 milyon lira için 7 bin 500 lira, aşan kısım için binde 6; değeri 10 milyon liradan fazla olan konutlarda 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira, fazlası için ise binde 10 oranında vergilendirme yapılacak.

KÖYLERDEKİ KONUTLARA VALİLİK ONAYI

Yeni imar kanunu ile köy ve mezralarda yapılacak konut ve yapıların projeleri valilik tarafından onaylanacak ve muhtarlara bildirilecek. Projeye aykırılık tespiti ise muhtarlar tarafından yapılacak ve valiliğe bildirilecek. Kırsal yerleşik alanı ve civarı sınırları, belediye sınırı il sınırı olan yerlerde ilçe belediye meclisinin teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisi kararıyla, diğer yerlerde ise il genel meclisi kararıyla belirlenecek.