Yoldan İhdas Nedir Nasıl Yapılır?

02 March 2016

Yoldan ihdas nedir, nasıl yapılır sorusunun yanıtını tüm detayları ile haberimizde görebilirsiniz…

Yoldan ihdas nedir sorusuna öncelikle yanıt verelim. Arsa ve arazi düzenlemesinde tescil dışı kadastro yollarının imar adalarına isabet ederek yol vasfını kaybetmesi ile oluşan alanlara yoldan ihdas deniliyor.

YOLDAN İHDAS NASIL YAPILIYOR?
Peki yoldan ihdas nasıl yapılıyor? Yoldan ihdas, önceden yol olmasına karşılık, imar planı gereği kapanan yolların imar planındaki amacına uygun olarak işleme tabi tutulmasıdır.

Yoldan ihdas haritaları yer kontrol noktalarına dayalı olarak yapılıyor. Yoldan ihdas edilen parselin sınırları, komşu parsellerin tüm sınırları ile imar adasının sınırı zemine aplike edilerek belirleniyor.

- Yoldan ihdas işlemi için öncelikle Belediye Başkanlığı ya da Köy Tüzel Kişiliği Kadastro Müdürlüğüne yazılı talepte bulunuyor.

- Talep önce genel evrak defterine sonra da fen işleri kayıt defterine kaydediliyor.

İstem belgesi düzenlendikten sonra fen işleri kayıt defterinden alınan kayıt tarih ve sıra numarası istem belgesine yazılıyor.

- İşlemin cinsi istem belgesinde işaretleniyor. Adı ve soyadı bölümüne yazıyı gönderen kurumun adı ile yazının tarih ve sayısı yazılıyor.

- İstenen belgelerden eksik olanlar resmi yazı ile ilgili idareye bildirilerek tamamlanması isteniyor ve yoldan ihdas haritasının arazi kontrolü için gün verilmişse verilen gün ve saat belirtiliyor.

- Belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşların kendi elemanlarınca ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları yoldan ihdas haritaların kontrolünden çizelgede belirtilen ücret alınıyor.

İşlem sonucu;

-Ihdas olan parseller PASIF_PARSEL tabakasına atılıyor ve tabakaları kapalı oluyor. Yani eski durumlarını koruyorlar fakat bu parseller dengelemeye katılamıyor.

-Yoldan ihdas olan parsel, ihdas alan ile birleşiyor ve bir önceki alan değerini koruyor.

-Yeni oluşan parsel, ada içindeki en son numarayı alıyor.

-Bu işlem sonunda istenirse dengeleme yapılabiliyor.

-Gerektiğinde ihdas parseli ile işleme konu olan parsel birleştirilmeyebiliyor. Bu durumda 2 ayrı parsel oluşuyor. İşleme konu olan parsel aynı isimde ve PARSEL tabakasında kalıyor. Yeni oluşturulan ihdas parseli ada içindeki en son numarayı alıyor ve PARSEL tabakasında oluyor.