Yüksek riskli binaların dönüşümde öne alınması talep edildi

08 October 2019

26 Eylül günü Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremden sonra İstanbul'un yapı stokunun durumu hakkında yetkililerden açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, AA'ya yaptığı açıklamalarda deprem sonrasında İstanbul'da olabilecek daha büyük bir sarsıntı öncesinde riskli ve yüksek riskli binalar için hızlıca harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.

"ORTADA ACİL BİR DURUM VAR"

İstanbul Deprem Master Planı dahilinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi olarak 2004-2009 arasında deprem riski yüksek olan Zeytinburnu, Fatih, Küçükçekmece, Bahçelievler, Bayrampaşa ve Güngören ilçelerinde bina inceleme çalışması yaptıklarını hatırlatan Haluk Sucuoğlu, 5 yılda tamamlanan çalışma dahilinde 6 ilçede toplamı 120 bini bulan tüm konut ve iş yeri binalarının tek tek incelendiğini ifade etti.

Proje hakkında değerlendirmede bulunan Sucuoğlu, "Proje kapsamında incelediğimiz 120 bin betonarme binanın yaklaşık 40 bininin 7,2 büyüklüğündeki depremde ağır hasar görebileceği öngörülerimiz arasında. Bu maalesef çok yüksek bir oran. Ortada acil bir durum var" ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI

Yüksek riskli binalardaki kolonların karbonfiber yöntemiyle güçlendirilebileceğini belirten Sucuoğlu, "Ancak güçlendirmeye vatandaşlar genel olarak sıcak bakmıyor. Riskli bir bina güçlendirilse de vatandaş bunu istemeyebiliyor. Çünkü bina zaten eskimiş, yapısal sistemi güçlense de mimari ve tesisat olarak hala eski. Bu durumda önerimiz yüksek risk tespit edilen binaların kentsel dönüşümde öne alınması, öncelikle bu bina sahiplerinin kentsel dönüşüm desteklerinden yararlandırılması. Genellikle 6 ilçede tespit ettiğimiz yüksek riskli binalar arsa değeri olarak katma değer sağlanacak yerlerde değil. Bu binalar orta ve dar gelirli vatandaşların barındığı binalar" şeklinde konuştu.