Zeytinburnu ve Kağıthane'de deprem konutları kuruluyor

09 July 2020

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da düzenlenen İller Bankası'nın genel kurul toplantısında kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

AA'nın aktardığı habere göre, İller Bankasının 35 milyar lira aktif büyüklüğüyle yerel yönetimlerin adeta lokomotifi olduğunu belirten Bakan Kurum, sağlanan finansal kaynaklarla belediyelerin altyapı yatırımlarına da destek veren, Türkiye'nin en büyük kalkınma ve yatırım bankası olduğunu ifade etti.

İSTANBUL'UN TÜM İLÇELERİNDE ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bugüne kadar 1 milyon 350 bin konutun dönüşüme alındığı bilgisini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "'Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm' hedefiyle dönüşüm çalışmalarına süratle devam ediyoruz. En son Sivrice merkezli depremden sonra Elazığ'da 24 bin konutun çalışmalarını başlattık. İnşallah bir yıl içerisinde hem Elazığ hem Malatya'da deprem konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" şeklinde konuştu.

Megakent İstanbul'daki dönüşüm çalışmaları hakkında da konuşan Bakan Kurum, "Yine İstanbul'un hemen hemen tüm ilçelerinde, Gaziosmanpaşa, Esenler, Üsküdar, Kağıthane'den Beyoğlu, Güngören, Kartal'a, Bağcılar, Arnavutköy ve Beykoz'a kadar birçok riskli bölgede çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu hafta sonu Zeytinburnu ve Kağıthane'de 1027 deprem konutumuzun temellerini atıyoruz. İstanbul'u depreme karşı hazır hale getirmek için çalışmalarımızı canla başla sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

5 YILDA 1.5 MİLYON KONUT HEDEFİ

Bakanlığın, yılda 300 bin olmak üzere 5 yılda 1 milyon 500 bin konutun deprem dönüşümünü gerçekleştirme hedefinden bahseden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Son 2 yıl içerisinde, dönüşümü adeta baştan sona yeniden düzenleyen değişiklikler yaptık. Meclisimizle vatandaşların ve müteahhitlerin, yüklenicilerin mağdur olmaması için birçok mevzuat düzenlemesi yaptık. Artık parsel bazındaki planlamaları tamamen ortadan kaldıracak, parsel bazlı imar planı hiçbir şekilde yapılamayacak, yapılan planlarda 7'inci aya kadar etraftaki teşekkül etmiş bina yükseklikleri çerçevesi neyse bu bina yükseklikleri çerçevesinde yapılacak. Eylem planımızı hazırladık, çözümler ürettik" şeklinde konuştu.