Ege'de yabancıların tercihi Muğla oldu

21 September 2019

2019 yılında rekor seviyelere ulaşan yabancılara konut satış rakamlarının bu denli hareketlenmesinde, 2018 Eylül'de başlatılan 250 bin dolar yatırım karşılığında vatandaşlık verilmesinin etken olduğu belirtiliyor. Yabancı yatırımcılar, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Ege bölgesinde de gayrimenkul yatırımlarında bulunuyor.

Milliyet Gazetesi'nin aktardığı habere göre, Ege bölgesi şehirleri arasında yabancılara en çok konut satılan şehir Muğla oldu. Muğla'dan sonra İzmir gelirken İzmir'de yılın ilk yedi ayında el edilen rakamlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 85 artış gösterdi.

RUS VE ÇİNLİLERİN YATIRIMLARI DİKKAT ÇEKİYOR

Ege bölgesinde yabancıların gayrimenkul yatırımlarını değerlendiren Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Serpil Kahraman, Rusya Federasyonu vatandaşlarının konut alımlarında tetikleyici etki yarattığını belirterek, "İkili ilişkilerin geliştiği Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşları da aynı etkiyi yaratabilir. Yatırımcı çekmek için çalışmalar yoğunlaştı. Konut firmaları da ülkeye yönelik pazarlama faaliyetlerine başladı" ifadelerini kullandı.

YERLİ YATIRIMCI DA HAREKETLENDİ

Ege bölgesinde yabancı yatırımcıların faaliyetleri dikkat çekerken Ağustos ayı başında kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99'a çekmesi, ardından özel bankaların da faizleri indirmesiyle yerli yatırımcıların konut alımları hızlandı. İzmir'de geçtiğimiz ay yapılan konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artış gösterirken Muğla, Aydın gibi şehirlerde de konut satışlarının arttığı görüldü.