İnşaat Sektörü Kentsel Dönüşüm ve Vergi Düzenlemelerine İhtiyaç Duyuyor

16 July 2018

Türkiye’nin inşaat sektöründe yaptığı atılımlar oldukça dikkat çekiyor. Ekonomiyi canlandıran, itici bir güç olarak değerlendirilen bu sektör, eski Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum’un yeni görevini heyecanla karşıladı. Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanı olmasıyla sektöre yönelik atılımlar yapacağı düşünülüyor.

Milliyet Gazetesi’nde yer alan habere göre; Bakan Kurum, sektör dinamiklerine hâkim ve ihtiyaçları bilen bir isim olduğu için oldukça yararlı adımların atılmasını sağlayacak bir isim. Konut sektörünü en yakından deneyimlemiş olan Kurum’un daha önce oluşturulan stratejilerin birçoğunda imzası bulunuyor. Geçmişte ortaya çıkan kriz dönemlerinde bulduğu çözümler ile kısa vadede yarattığı etki ve sektörün krizi fırsata çevirmesini sağlaması dikkate değer bir konu. Geçmişinde oldukça iyi bir imaj çizmiş Kurum’dan gayrimenkul geliştiricileri ve temsilci örgütleri umutlu, onlar, yeni dönemde sorunlarının kısa sürede çözüme kavuşturulacağına inanıyorlar.

Yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümün önemini vurgulayan İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, bu konudaki engeller kalktığında daha güçlü adımlar atılabileceğini ifade etti. Durbakayım, çözülmesi gereken sorunların başında kat mülkiyeti sorununun geldiğini belirtirken, dönüşümün teşvik edilmesini ve ada bazlı dönüşümün ön plana çıkarılmasını istedi. Durbakayım, konuşmasının devamında, yukarı yönlü döviz hareketlerinden etkilenmeyen yerli üretimin kullanılmasının ve yabancı yatırımcıya yapılan satışların ihracat kalemleri arasına girerek inşaat sektörüne destek verilmesinin önemini vurguladı.

Bir başka önemli isim GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ise müteahhit sayısının kontrolsüz bir şekilde arttığını ve önüne geçilmezse büyük sorunlar yaratacağını belirtti. Yetkin’e göre müteahhitlik şartları düzenlenmediği taktirde, sektörün kalitesi düşebilir ve arz gereğinden fazla olabilir.

İnşaat sektörünün kısa vadeli çözümlerle desteklendiğini belirten Yetkin, eğer uzun vadeli bir başarı isteniliyorsa sektörün kalıcı çözümler ve teşvikler ile desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Bürokrasinin yavaşlığından yakınan Feyzullah Yetkin, ülkemizin yürüme dönemlerini geçtiğini; önünün açılarak artık koşmasına izin verilmesi gerektiğini belirtti.

Mesa Mesken Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu ise yaptığı açıklamada, konut sektörünü en çok zorlayan durumun, KDV ‘nin işleyişinin belli bir düzene sahip olmaması olduğunu söyledi. Belediyeler arasındaki KDV oranlarının bile birbirinden çok farklı olabildiğini belirten Boysanoğlu, düşük gelirli vatandaşların %1 KDV hakkının devam etmesi gerektiğini, diğer KDV oranlarının ise belli bir noktada sabitlenmesi gerektiğini ifade etti.
Konuyla ilgili bir açıklama da Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Altan Elmas’tan geldi. Yeni bakan Murat Kurum’un inşaat sektörüne hâkim olduğunu ve ekonominin şahlanması için gerekli adımları atacağını belirten Elmas, bu sayede bölgede inşaat sektörünün lideri olan Türkiye’nin, bu sektörü sabit ve ateşleyici bir gelir kapısı haline getirebileceğinden bahsetti.

Başkan Altan Elmas, sektörün birçok sorunu olduğunu ama bunları çözmenin sanıldığı kadar zor olmadığını kaydetti. Sorunların çözümünde yapılan en büyük yanlışın, kısa süreli çözümlerle problemin ileri tarihlere atılması olduğunu söyledi. İyi bir sistem kurulması gerektiğini belirten Elmas, doğru yol haritasının kalıcı başarılara merdiven olacağından bahsetti. Sektörün son yıllarda yavaşlayan büyümesinin, iyi planlanmış kısa ve uzun vadeli çözümlerle sürdürülebileceğini söyledi.