
- Emlak Haberleri

- İMSAD Başkanı: Türkiye’de 7 milyondan fazla riskli konut var
İMSAD Başkanı: Türkiye’de 7 milyondan fazla riskli konut var
Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye’nin deprem bölgesinde yer aldığını ve 7 milyondan fazla riskli konumda yapı olduğunu söyledi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan, yaklaşan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 18. yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklamada bulundu. Ege Denizi’nde meydana gelen son depremlerin, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ön plana çıkardığını vurgulayan Türkiye İMSAD Başkanı Erdoğan: "Ülkemizde 7 milyondan fazla riskli konumda yapı mevcut. Yaşanan her deprem sonrası felaket senaryoları dile getirmek yerine, yapısal problemleri çözüp ülkemizin daha güvenli yapılara ulaşmasını sağlamalıyız ve depremi bir risk olmaktan çıkarmalıyız" diye konuştu.Kentsel dönüşüm ve depreme hazır olma sürecindeki eksikliklerin acil bir şekilde giderilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Ülkemizde 7 milyondan fazla riskli konumda yapı mevcut. Her ortamda dile getirdiğimiz üzere, yaşanan her deprem sonrası felaket senaryoları dile getirmek yerine, yapısal problemleri çözüp ülkemizin daha güvenli yapılara ulaşmasını sağlamalıyız ve depremi bir risk olmaktan çıkarmalıyız. Kentsel dönüşüm için kamu tarafından yaratılacak 75 milyar liralık kaynak konusunun netleşmesi ile birlikte sektörümüz desteklenecek ve inşaat çalışmaları hız kazanacaktır” dedi.
MARMARA DENİZİ 7-7,5 BANDINDA ŞİDDET ÜRETEBİLİR”
Depremi önceden tahmin etmenin zor olduğunu belirten Ferdi Erdoğan, "İstatistiklere göre, dünyada bir yıl içerisinde ortalama 500 bin deprem gerçekleşir. Bu depremlerin ancak 100 bine yakınını insanlar hissedebilir. Yaklaşık 400 bin depremi insanlar hissedemez. Dünyada ortalama her yıl, 1 -2 kez 9 şiddetine yakın deprem gerçekleşir. Bu depremler de daha çok okyanus ülkelerinde meydana gelir. Türkiye’de 9 ya da 8 şiddetinde deprem gerçekleşme ihtimali çok düşüktür. Marmara Denizi’nin üretebileceği şiddet en fazla 7-7,5 bandında olacaktır. Ege Denizi ise en fazla 6-6,5 bandında deprem üretebilir. Bugüne kadar olan deprem istatistikleri bu tahmini güçlendirmektedir. Ama bu noktada binaların, bu şiddete dayanıp dayanmaması ayrı bir tartışma konusudur” ifadelerini kullandı.
“DEPREM GERÇEĞİNE UYUM SAĞLAMAK ÖNEMLİ”
Tedbirin önemin vurgu yapan Erdoğan, 'Allah bir daha deprem göstermesin’ demek, deprem ile ilgili yapılan en yanlış duadır. Çünkü depremin olmadığı, enerjisini boşaltamamış bir yerküre herhalde saatli bir bomba gibi olur. Yani depremler kaçınılmazdır ve depremlerin gerçekleşmesi yer kabuğunun kaçınılmaz bir gerçeğidir. Önemli olan deprem gerçeğine uyum sağlayabilmek, bu gerçekle birlikte yaşayabilmek ve bütün planları buna göre yapmaktır" diye ekledi.
“YAPILAR 20-30 YILLIK DEĞİL 100 YILLIK İNŞA EDİLMELİ”
İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, Türkiye’de 20-30 yıl sonra tekrar dönüştürülecek yapıların değil, 100 yıllık yapıların inşa edilmesi, kent mimarisinin de bu yaklaşımla şekillenmesi ve sık sık değişikliğe gidilmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını ve depremde meydana gelen büyük yıkımların en önemli nedeninin korozyon (aşınma) olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Ülkemizde su yalıtımı yapılmamış bina sayısı yüksek ve su yalıtımı yapılmamış binalar, korozyon nedeniyle büyük tehlike yaratmaktadır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
RAMS Park House Maslak Lansmanında Rekor Satış
3 Günde 260 Konut Satıldı, Kampanya 1 Ocak 2026’ya Uzatıldı.
11 December 2025
Konut Üretiminde Güven ve Sürdürülebilirlik Ön Planda
Yapı sektöründe uzun yıllara dayanan deneyime sahip Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Şentürk, konut pr
11 December 2025
POPÜLER HABERLER
Suudi Arabistan’a otel, perakende ve konut projesi Nef’ten milyar dolarlık ortaklık
18 November 2025
2026’da Arsa Yatırımlarında Belirleyici Faktör: Bölgesel Dinamikler ve Doğru Analiz













