Konut alım süreci yeni teknolojilerle değişiyor

HSBC Grubu yaptırdığı yeni araştırma “Konut Sahibi Olma Eğilimleri: Konut Satın Almanın Geleceği” ile ilgili raporu yayımladı. Rapora göre yeni teknolojiler konut alım sürecindeki yönetimleri değiştiriyor.

11 August 2017
Konut alım süreci yeni teknolojilerle değişiyor HSBC Grubu, “Konut Sahibi Olma Eğilimleri: Konut Satın Almanın Geleceği” başlığıyla yeni bir rapor yayımladı. HSBC Grubunun yaptırdığı araştırma, bireylerin konut sahibi olma yolundaki ihtiyaç ve taleplerini incelemek amacıyla 9 ülkeden 9 binden fazla kişinin görüşünü alınarak gerçekleştirildi.

Rapor, konut alma süreçleri üzerindeki yeni teknolojilerin etkilerini inceliyor. Gayrimenkul teknolojileri (PropTech) uzmanı James Dearsley'nin de görüşlerine yer verilen “Konut Sahibi Olma Eğilimleri: Konut Satın Almanın Geleceği” raporuna göre yeni teknolojilerin bireylerin konut satın almada kullandıkları yolları kökten değiştirdiği sonucuna ulaşıldı.  

KONUT ALMA SÜRECİ BÜYÜK BİR DEĞİŞİM GEÇİRECEK

Paylaşılan rapora göre PropTech'in önümüzdeki yıllarda FinTech'in beraberinde getirdiği radikal değişimlere benzer bir etki yaratması öngörülüyor. Bu dönüşümün öncüsü olan gayrimenkul teknolojileri firmalarına sağlanan finansmanın ise 2012 yılında 221 milyon dolar iken, 2016 yılında 2 milyar doları aştığı kaydedildi. Ayrıca gayrimenkul sektörü web sitelerinin yapay zekâ ve sanal gerçeklik gibi konut alımının her bir aşamasını dönüştürecek yeni teknolojileri kullanmaları ve emlak acentelerinin sunduğu pek çok geleneksel hizmet de dâhil olmak üzere uçtan uca hizmet sağlamaları ile birlikte büyük bir değişim geçirmeye başlayacağı belirtildi.

GAYRİMENKUL ARAYAN İNTERNETE BAŞVURUYOR

Raporda yer alan bilgilere göre uygun bir gayrimenkul bulmak isteyenlerin büyük ölçüde bu işlemi online olarak yapıyor. Verilere göre yakın zamanda konut satın alan bireylerin yaklaşık onda dokuzu (%89) araştırmayı online olarak yaptıklarını, %86'sı ise konut fiyatlarını online olarak araştırdıklarını belirtiyor.

Yakın zamanda konut satın alan bireylerin %37'si emlak acenteleri, hukuk danışmanları, ev sahipleri dâhil olmak üzere pek çok insanla iletişim içerisinde olmayı göre satın alma sürecinin en stresli bölümü olarak buluyor. Ayrıca katılımcıların %27'si fiyat, %28'i ise hizmet ücretleri konusunda pazarlık yapmayı en stresli bölüm, %24'ü ise yasal süreçleri stresli bölüm olarak görüyor.

DAHA FAZLA SEÇENEK SUNAN SİTELER REVAÇTA

Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan Gayrimenkul teknolojileri (PropTech) uzmanı James Dearsley, “Çoğu insanın gayrimenkul araştırmasını online olarak yapması, emlak acentelerinin fiziki olarak ziyaret edildiği günlerin geride kaldığına işaret ediyor. Muhtemel alıcılar için büyük veri analizini kullanarak daha fazla gayrimenkul seçeneği sunan web siteleri yakın zamanda gittikçe daha sofistike bir yapıya sahip olacak ve geleneksel emlak acentelerinin büyük ölçüde yerini alacaklar. Gelecekte beğendiğiniz bir konutu ziyaret etmek kısa zaman dilimleri ile sınırlı olmayacak. Alıcılar daha fazla sayıda konutu değerlendirip seçeneklerini daraltabilecekler ve hatta satın almadan önce birkaç gün evin sanal bir versiyonunda yaşayıp deneyimleme imkânları olacak” diye konuştu.

EMLAK SEKTÖRÜ İÇİN GELECEK ROBO-DANIŞMAN MI?

Diğer yandan HSBC Grubu’nun yaptığı “Teknolojiye Güven” adlı araştırmasına göre; yakın zamanda konut satın alan bireylerin yaklaşık dörtte üçü (%74) finansman için online seçenekleri araştırdığını dile getiriyor. Ayrıca konut kredisi danışmanlığı konusunda aracı şirketler (%41) ve bankalar (%35) halen en güvenilir kaynaklar olarak kayıtlara geçerken, araştırmaya katılanların sadece %11'inin konut kredisine ilişkin olarak rehber robotlara (Chatbot gibi) danışma fikrini benimsediği kaydedildi.


HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum