
- Emlak Haberleri

- Kira artışlarını dengelemek için vergi düzenlemesi önerisi
Kira artışlarını dengelemek için vergi düzenlemesi önerisi
Türkiye genelinde ciddi seviyelere çıkan kira artışları için konut sahipliliğini artıracak formüller aranıyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç tarafından son dönemlerdeki kira artışlarına yönelik yazılı bir açıklama yapıldı.Kira artışları hakkında değerlendirmede bulunan Avdagiç, "Bu artış maalesef çözümü zor bir noktaya geldi. Sebebi de şu. 2 milyon lira ile konut almaya kalktığınızda o konutun kirasını, mevduat getirisiyle kıyaslayınca arada büyük bir fark var. Bu sebeple vatandaşa bir takım teşvikler verilmesinin katkısı olacağı görüşündeyiz" diye konuştu.
2 ÖNERİ SUNULDU
Konut sahipliliğini artırarak kira artışlarını dengelemek amacıyla 2 öneriye sahip olduklarını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Sadece 150 metrekareye kadar, ilk kez konut alacaklardan tapu harcı olan yüzde 2’yi devlet, 6 ay ya da 1 yıl süreyle almayabilir. Ayrıca yine 150 metrekare ile sınırlı olmak üzere yüzde 18 KDV’ye tabi ilk konutta vergi yüzde 1'e düşürülebilir" ifadelerini kullandı.
Oluşan konut ihtiyacında mevcut konut stokları ve ikinci el satışlarla bugünlere gelindiğini belirten Avdagiç, "Sadece birkaç tane parametre söyleyeyim. Her yıl yaklaşık 550 bin evlilik gerçekleşiyor. Ayrıca göç, deprem gerçeği, yenilemelerle beraber her yıl 750 bin konutun ülkemizde yapılması lazım. Sadece İstanbul’da her yıl 110-120 bin konut ihtiyacı var. İstanbul'da satışlar düştü. Bunun yanında özellikle de pandemi ile birlikte tedarik zincirinde yaşanan zorluklarla birlikte inşaatta girdi maliyetleri ciddi ölçüde arttı" diye konuştu.
"TEDBİRLERLE KİRA ARTIŞLARI YAVAŞLAYACAK"
Devletin alacağı tedbirlerle yeni konut sahiplilik oranının artacağına dikkat çeken Avdagiç, "Alınacak tedbirlerle kiraya talep azalacağı için böylelikle kira artışları da yavaşlayacaktır. Satışların artmasıyla birlikte yarım kalan projeler tamamlanacak ve hareketlilik olacaktır piyasada. Bu arada duran projelerin çalışmasıyla birlikte istihdam artacak, stoklar bitecek ve yeni projeler başlayacak" ifadelerine yer verdi.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Tahincioğlu’ndan Doğayla İç İçe ‘Erişilebilir Villa’ Hayatı: Nidapark Beykoz Görele
Gayrimenkul sektörünün öncü markalarından Tahincioğlu, sektörün güvenilir firmalarından Rafin Gayrim
03 April 2026
Ege Yapı Kalitesi Şimdi de Beyoğlu’nda
Gayrimenkul sektöründe 20 yılı aşkın deneyimiyle dikkat çeken Ege Yapı, İstanbul’da tarih, kültür ve
03 April 2026
Fırat Life Style’dan 990 Bin TL Net Fiyatıyla "Hemen Tapulu", “Erişilebilir Konut” Modeli
30 March 2026
26 March 2026
Katılımevim’i de çatısı altında bulunduran Pusula Holding’den Londra merkezli küresel adım













