
- Emlak Haberleri

- Pandemi etkisiyle Eylül ayında kiralar arttı
Pandemi etkisiyle Eylül ayında kiralar arttı
Türkiye genelinde kira artışları görülüyor. Kira artışları yüzde 25'lere dayandı.
Eylül ayında özellikle okul ve üniversitelerin açılmasıyla her yıl emlak piyasası hareketli bir dönem geçirir. Bu yıla koronavirüs salgınının etkisiyle kiralarda yaşanan artışlar damgasını vurdu.Gayrimenkul Borsası (GABORAS) tarafından yapay zeka teknolojisi olan GOS Terminalleri ile 20 şehrin yeni konutlarındaki kira fiyatları incelendi. Yapılan araştırmada 2019 yılı kiraları 2020 yılı kira bedelleri ile karşılaştırıldı.
EN FAZLA ARTIŞ MUĞLA'DA
GABORAS tarafından yapılan söz konusu araştırmaya göre, kira fiyatlarının en fazla arttığı şehir yüzde 25 artışla Muğla oldu. Muğla'yı yüzde 23'lük artışla İstanbul ve İzmir, yüzde 21'lik artışla Antalya takip etti.
Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkileyen yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Muğla, İstanbul, İzmir ve Antalya'daki kira artışları TÜFE ve enflasyon oranlarının üzerine çıktı.
Muğla'da 2019 yılında 2 bin 400 TL olan 100 metrekarelik ortalama konut kirası 2020 yılında 3 bin 200 TL seviyesinde görüldü. İstanbul'da bin 600 TL olan ortalama kiralar bu yıl 2 bin TL seviyesine geldi. İzmir'de kiralar bin 900 TL seviyesine gelirken Antalya'da ortalama kiralar bin 400 TL seviyesine çıktı.
KİRALIK EVLERE İLGİ AZALDI
Yapılan araştırma hakkında değerlendirmelerde bulunan GABORAS CEO'su Kurtuluş Altun, birçok alanı etkileyen pandeminin konut kiralarına da etkide bulunduğuna dikkat çekerek, "Yaptığımız çalışmada tatilcilerin yoğun, turist oranının yüksek olduğu bölgelerde konut kira fiyatları yükselişte iken, kırsal bölgelerde konut fiyatlarında düşüş yaşandığını tespit ettik. Pandemi etkisi ile üniversitelerin uzaktan eğitim sistemine geçmesinden dolayı kiralık ev arayışlarına rağbet olmaması da bir başka tespitimiz" şeklinde konuştu.
Salgın nedeniyle konuta olan talepteki azalıştan bahseden Altun, "Ülke genelindeki önceki yıllarda görülen ortalama yıllık 600 bin konut iştahına yanıt verilmezse taleplerdeki artış nedeniyle özellikle yükselişteki illerin kira fiyatları, doların artış oranının da üzerine çıkacak gibi görünüyor. Kira dönüşüyle 187 ay olan Muğla, 202 ay kira döngüsü olan İzmir gibi iller yatımcıların ilgisini ve döviz mevduatından iç kaynak çekebilecekler" ifadelerini kullandı.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Tahincioğlu’ndan Doğayla İç İçe ‘Erişilebilir Villa’ Hayatı: Nidapark Beykoz Görele
Gayrimenkul sektörünün öncü markalarından Tahincioğlu, sektörün güvenilir firmalarından Rafin Gayrim
03 April 2026
Ege Yapı Kalitesi Şimdi de Beyoğlu’nda
Gayrimenkul sektöründe 20 yılı aşkın deneyimiyle dikkat çeken Ege Yapı, İstanbul’da tarih, kültür ve
03 April 2026
Fırat Life Style’dan 990 Bin TL Net Fiyatıyla "Hemen Tapulu", “Erişilebilir Konut” Modeli
30 March 2026
26 March 2026
Katılımevim’i de çatısı altında bulunduran Pusula Holding’den Londra merkezli küresel adım













