• Diğer Haberler
  • Bilent Dündar: Kentsel Dönüşümü Tüccara Açarsan Rant Olur

Bilent Dündar: Kentsel Dönüşümü Tüccara Açarsan Rant Olur

Kentsel dönüşümde rant tartışmalarına dikkat çeken 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, dönüşümü tüccara açarsan rant kaçınılmaz, biz vakıf değiliz dedi...

29 April 2016
Bilent Dündar: Kentsel Dönüşümü Tüccara Açarsan Rant Olur Kentsel dönüşümde rant tartışmalarına dikkat çeken 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, dönüşümü tüccara açarsan rant kaçınılmaz, biz vakıf değiliz dedi...

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar ile Çekmeköy 216 Butik Plus satış ofisinde biraraya geldik.
Yeni projelerini ilk kez yeniemlak.com’a açıklayan Bilent Dündar, kentsel dönüşüme ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.

“Kentsel dönüşümde rant” tartışmalarına dikkat çeken Dündar, dönüşümü tüccara açarsanız rant kaçınılmaz, biz vakıf değiliz dedi.

İşte tüm detayları ile o röportaj...

Satışta olan projelerde hangi aşamadasınız?
Çekmeköy Butik Plus projemizin inşaatı tamamlanmak üzere. Ekim’de teslim etmeyi planlıyoruz. Burada bize güvenip yatırım yapanlar çok kazançlı çıktılar. Yüzde 65’i satıldı. Kalanları da yakın zamanda tamamlamayı planlıyoruz.



Rakam verebiliyor musunuz? Ne kadar prim yaptı proje?
Yüzde 35 civarında prim yaptı. Ama tamamı bitmedi. Fiyat artışı bir miktar daha devam edecek. Metro hattı açılacak, 3. Köprü yine buradan geçiyor. Bunlar devreye girdiğinde prim oranı daha da üst seviyelere çıkacak.

METRO FİYATLARI UÇURACAK
Metro açıldığında bölgede fiyatlar hangi seviyede olur?
Şu anda Çekmeköy’de ortalama fiyatlar 4 bin- 4 bin 500 TL civarında. Metro açıldığında yüzde 20 fiyatlar artar.



Yeni projeniz Kozyatağı 216 Bahar’da ne aşamadasınız?
O özel bir proje. Mahalle konseptli proje. Bizim bildiğimiz manavlar, bakkallar, pastaneler duruyor. 40 yıllık esnaflar var. 100 yıllık sakız ağaçları var. Onları koruduk korumak için de ciddi masraf ettik.

DÖNÜŞÜMDE VARIZ VAROLAMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ
Bu özel projenin parçası olmanın bedeli ne kadar?
Burada metrekare fiyatları 8 bin TL ile 12 bin TL arasında değişiyor. 2 hafta önce ilk kazmayı vurduk, ruhsatı aldık. Kentsel dönüşüm projesi. Kentsel dönüşüm çok zor bir iş. Birsürü insanla aynı anda yürümeniz lazım. Ama 216 Yapı kentsel dönüşümü yapıyor yapmaya da devam edecek. Çünkü piyasa bu.

DEVLETİN KENDİ İŞİNİ YAPMASI DAHA MANTIKLI
Müteahhitlerin en büyük sıkıntısı arsa temini. Bu anlamda kentsel dönüşüm büyük kaynak oluyor. Kamu otoritelerinin yaptığı son söylemlerden devletin artık kentsel dönüşümde daha ağırlıklı yer alacağı görülüyor. Bu özel sektörü zorlar mı?
Kiptaş, Toki, Emlak Konut bunlar her zaman piyada olan firmalar. Bu nedenle piyasanın genelini sıkıntıya sokacağını sanmıyorum. Ama tabi ki devletin kendi işini yapması daha mantıklı. Biz devletle ne kadar rekabete girebiliriz? Elbette olmalarını istemeyiz. Ama diğer taraftan ülke büyük, ihtiyaç çok..Bugün deprem olsa ciddi mal ve can kaybı olur. Bir an önce bu binaların yenilenmesi lazım. Özel sektör bununla başedemiyorsa devletin kısmen el atması anlamsız olmaz. Yapmasında fayda var. Yani çok istenilen bir şey olmasa da ihtiyaç var.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ TÜCCARA AÇARSAN RANT OLUR
Kentsel dönüşümün rant odaklı yapıldığı eleştirisi var. Katılıyor munuz buna?
Bu işi tüccara açarsan rant olur. Bu nedenle dönüşümün kısmen devlet eliyle yapılması daha mantıklı. İşi tüccara bırakırsan zor. Devlette taşın altına elini koysun. Dönüşecek sahayı istimlak edip müteahhite versin. Bu süreci hızlandırır.

BİZ VAKIF DEĞİLİZ
Yasalar işlemiyor. Süreç çok uzun. Bunların hepsi artı maliyet. Sonuçta biz ticaret yapıyoruz. Tabi ki rant da olacak. Biz vakıf değiliz.

DÖNÜŞÜM MÜ SOYLULAŞTIRMA MI....
Dönüşüm doğru işliyor mu? İyileştirmemi soylulaştırma mı yapılıyor?
Projeye göre değişir. Dar gelirli bir insanın 8-10 bin TL metrekare değeri olan bir dairede oturması zor Bir şey. Dünyaları ayrı bir kere... Şehrin göbeğinde, merkezinde Fikirtepe gibi varoş bir yerin kalması doğru değil. Bu sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde böyle. Siz Manhattan’da dar gelirli bir insan göremezsiniz.

NE İSTİYORLARSA ONU YAPIYORUZ
Yeni projelerin hemen hepsinde “Mahalle Konsepti”ne vurgu yapılıyor. Diğer taraftan baktığımızda bu kültürü yok eden de geliştiriciler. Bu bir trend mi, talep mi böyle ya da günah mı çıkartıyorlar? Nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir günah çıkarma gibi görmüyorum ben. Projeyi yapan firmalar ihtiyaç neyse onu yapıyor. Demek ki bu konsept talep görüyor. Bu konsepti her yerde de yapamazsınız. Yerin o dokuya uygun olması lazım.

Piyasa genelinde satış sıkıntısı olduğu söyleniyor. Sizin tarafta hissedilen bir durgunluk var mı?
Şubat ve Mart hareketsiz değildi. Nisan ayı işler biraz geriledi. İnsanlar faizin düşmesini bekliyor. Merkez Bankası faizi düşürdü ama henüz bize yansıyan bir şey yok. Bankaların yılsonu hedefini tutturabilmesi için faizleri indireceğini düşünüyorum. Çünkü bankalar da hedeflerinden çok uzaktalar. Umarım ki bu lansman döneminde olur ve piyasaya soluk getirir. Çünkü Haziran imalatın hızlı gittiği ve satışın yavaşladığı dönemler.

BANKANIN YAPACAĞI İŞİ BİZ YAPIYORUZ
Faizler hala “Psikolojik sınır olan birin” altına düşmedi. Bundan dolayı da senetli satışlar artış gösterdi. Geçtiğimiz günlerde Sayın Ömer Faruk Çelik, “Taksitli satış modelinin bir an önce sonlanması lazım. Bu riski bankaların geliştiricinin üzerinden alması gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı. Katılıyor musunuz buna?
Kesinlikle katııyorum. Bankanın yapacağı işi banka yapmalı. Özel sektör buna girdimi mi bu bir risktir. Banka birşekilde bu riskin altından kalkar. Bundan dolayı geçmişte hayalet binalar satan firmalar oldu ve battı. Ama banka kredili müşteri çağırıyorsunuz gelmiyor, peşin çağırıyoruz gelmiyor.. Ne yapacağız mecburen senetli satışa giriyoruz. Ama kesinlikle satışlar banka üzerinde yapılmalı.

DİĞER METROPOLLERE GÖRE FİYATLAR EKONOMİK
Konut fiyatlarını erişilebilir buluyor musunuz?
Konut fiyatlarında bir miktar artış oldu. Tüketicinin bu artışı hazmetmesi gerekiyor. Bu da biraz süreç alıyor. Üretimin bir kısmı dolara endeksli. Bundan dolayı fiyatlar biraz arttı, artmaması mümkün değil. Fiyatlar diğer metropollere göre daha ekonomik. Ama bunun en önemli nedeni bizim maliyetlerimiz daha ucuz. Türkiye inşaat sektöründe dünyanın bir numarası. Hem işimizi geliştirdik hem de ekonomik maliyetlerle yapıyoruz. Uygun imalat yapıyoruz.

3 YENİ PROJE YOLDA
Yeni yatırımlarınız olacak mı?
Evet var. Çekmeköy’de 2 yıl önce imzaları topladığımız bir projemiz daha var. 200-220 dairelik bir proje. Bu yıl Eylül Ekim gibi ruhsatı almış oluruz. Bu projeye başladığımızda metro ve 3. köprü de devreye girmiş olacak. Bundan dolayı 4 bin TL’nin altında olmaz. Çekmeköy’de 150 dairelik bir projemiz daha olacak. 2017’nin ilk aylarında başlamayı planlıyoruz. Bu bahsettiklerim imzaları atılan, kesinleşen projeler.


FENERBAHÇE DALYAN KOYU’NDA YENİ PROJE
Yine Fenerbahçe Dalyan’da bir projemiz var. A Plus bir proje. Kentsel dönüşüm kapsamında yapacağız. 56 konutluk bir proje. 9 bin ile 11 bin dolar arasında olacak fiyatlar. Anadolu Yakası’nın en pahalı yerlerinden biri. Ferenbahçe Dalyan Koyu’nda, denize yakın bir proje. 2 bin 400 metrekare alanı var.

RÖPORTAJ: Şengül KIRMIZITAŞ



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum