Bina Tamamlama Sigortası Genel Şartları

Vatandaşın haklarını savunan bina tamamlama sigortası genel şartları neler? Bina tamamlama sigortası nedir ? İşte yanıtı...

07 May 2015
Bina Tamamlama Sigortası Genel Şartları

Vatandaşın haklarını savunan bina tamamlama sigortası genel şartları neler? Bina tamamlama sigortası nedir ? İşte yanıtı...

Ön ödemeli satışlardan ev alıp mağdur olan vatandaşların derdine derman olması için bina tamamlama sigortası genel şartları Hazine tarafından resmen başlatıldı.

Hazine, uzun süredir beklenen bina tamamlama sigortasının genel şartlarını yayınladı. 11 Mart’tan itibaren tüm maketten konut satışları zorunlu sigorta kapsamında olacak.

Halk arasında maketten konut satışı olarak da bilinen, ön ödemeli konut satışında sigorta zorunluluğu geçtiğimiz aylarda Hazine Müsteşarlığı’nın sigorta genel şartlarını yayınlaması ile resmen başlamıştı.

Geçtiğimiz yıllarda mali sıkıntıya düşerek, arka arkaya iflas eden inşaat şirketleri nedeniyle binlerce kişi mağdur olunca, 2013 yılının sonunda uygulamaya giren yeni Tüketici Kanunu’na, ön ödemeli konut satışları için bina tamamlama sigortası adı altında zorunlu sigorta maddesi eklenmişti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 2014’ün Mayıs ayında, bina tamamlama sigortasının detaylarını açıklamasına rağmen sigortanın uygulanabilmesi için Hazine’nin genel şartları belirlemesi öngörülüyordu.

Nihayetinde bina tamamlama sigortası genel şartları Hazine tarafından yayınladı ve böylece konut mağdurlarının derdine derman olacak bina tamamlama sigortası resmiyet kazanmış oldu.

Bina Tamamlama Sigortası Nedir ?

İFLAS DURUMLARINDA DEVREYE GİRECEK

Artık, 11 Mart’tan itibaren tüm maketten konut satışları sigorta kapsamında olacak. İnşaat şirketleri, konut satışına başlamadan önce konut adedi 30 ve üzeri olan projeler için bina tamamlama sigortası yaptıracak; sigortanın primlerini de inşaat şirketi ödeyecek. Hazine’nin belirlediği şartlara göre, sigorta şirketleri, ön ödemeli konut satış projesi için poliçe düzenleyecek ve ön ödemeli satışa konu kısmı için sigorta teminatı belirleyecek.

İnşaat süresi içinde inşaat şirketinin iflas etmesi ya da sözleşmede belirtilen sürenin üzerinden 12 ay geçmesine rağmen halen konutları teslim edememesi durumunda, devreye sigorta girecek. Sigorta şirketi, tüketicinin konut için o tarihe kadar ödediği peşinat ve taksitler dahil tüm bedeli tüketiciye yasal faizi ile birlikte ödeyecek.

DENETİM SİGORTA ŞİRKETİNDE

Sigorta şirketleri, sigorta yapacağı inşaat şirketinin mali yapısını, geçmiş tecrübelerini detaylı inceleyerek, poliçe düzenleyecek. Sigortacı, inşaat şirketini riskli görür, projeyi bitiremeyeceğine karar verirse sigorta yapmayacak ya da ek teminatlar isteyebilecek. Aynı şekilde inşaat süresi içinde şirket, sigortacıya karşı yükümlülüklerini yerine getirmez, mali yapısını bozacak girişimler içinde bulunursa; sigorta şirketi sözleşmeyi sona erdirecek ve bunu da Bakanlığa bildirecek. Böylece riskin en aza inmesi ve tüketicinin mağdur olmaması için inşaatın, başlamasından bitimine kadar geçen süre içinde sigorta şirketleri denetim görevini yürütecek.
Sigortanın primleri ise inşaattaki konut sayısına, projenin süresine ve bedeline göre sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenecek.

-

Bina Tamamlama Sigortası Genel Şartları

-

24 AY KOŞULU

Hazine’nin duyurduğu bina tamamlama sigortası genel şartları kapsamında sigorta şirketleri diledikleri halde sigortaladıkları bina inşaatını tamamlayıp, tüketicilere konutları teslim edebilecek. Buna göre, inşaat şirketinin iflas etmesi ya da konutları süresinde teslim edememesi halinde sigorta şirketi ya tüketicinin zararını karşılayacak ya da inşaatı devren alıp, başka bir müteahhit ya da müteahhit firma ile anlaşmaya vararak, inşaatı tamamlayıp, tüketiciye teslim edebilecek. Bu tarz durumlarda konutların yeni teslim tarihinin 24 ayı aşmaması koşulu olacak.

Bina Tamamlama Sigortası Genel Şartları Taslağını İndir

Bina tamamlama sigortası nasıl işleyecek?

- İnşaat şirketi, maketten konut satışına başlamadan önce zorunlu olarak bina tamamlama sigortası yaptıracak.

- Sigorta, inşaat şirketinin iflasını ya da projede belirtilen süre içinde konutu tüketiciye teslim edilememe risklerini kapsayacak.

- Riskin gerçekleşmesi halinde sigorta şirketi, tüketicinin konut için yaptığı peşinat ve taksitler dahil tüm ödemeleri yasal faizi ile birlikte ödeyecek.

- İnşaat şirketinin projeye aykırı hareket etmesi ile kamu kurumlarının herhangi bir nedenden projeyi durdurması sigorta kapsamının dışında tutuldu.

- Sigortanın primlerini inşaat şirketi ödeyecek ve primler sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenecek.

-

Bina Tamamlama Sigortası Genel Şartları

-

Yukarıda bina tamamlama sigortası genel şartları, bina tamamlama sigortası nedir sorusunun yanıtı ve sigortanın yasal olarak nasıl işlendiği hususları hakkında açıklamalar yer almaktadır.



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

GÜNDEM HABERLERİ


Konut kredisi faizleri güncellendi! İşte banka banka faiz oranları...

Konut kredisi faizleri güncellendi! İşte banka banka faiz oranları...

Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, İş Bank ihtiyaç, araç, konut kredisi faizleri nasıl?

29 January 2022


Konut sitelerinde aidatlar kiralarla yarışıyor!

Konut sitelerinde aidatlar kiralarla yarışıyor!

Dev konut sitelerinin aidatları kiralarla yarışır duruma geldi. Kira fiyatlarına yaklaşan aidatlar,

12 January 2022


Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum