Çimento sektörü döngüsel ekonomi modeliyle kendi enerjisini üretiyor

Türkiye ekonomisine katkı sağlayan çimento sektörü döngüsel ekonomi modeliyle enerjide dışa bağımlılığın önüne geçmeyi hedefliyor.

29 December 2017
Çimento sektörü döngüsel ekonomi modeliyle kendi enerjisini üretiyor Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olan çimento sektörü döngüsel ekonomi modeli sayesinde dışa bağımlılığın önüne geçiyor. Söz konusu model ile yılda 30 milyon ton belediye çöpünden yaklaşık 7 milyon ton alternatif yakıt üretilme potansiyeli olduğunu dile getien Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği(TÇMB), geri dönüşümün çevresel ve ekonomik avantajlarına vurgu yapıyor.

Döngüsel ekonomi modeli ile enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlayan Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği(TÇMB), geri dönüşüm ile elde edilen faydaların ekonomiye olan yararlarına dikkat çekiyor. Bu konu hakkında bilgi veren TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün, Türkiye’de yılda toplanan 30 milyon ton belediye çöpünden yaklaşık 7 milyon ton alternatif yakıt üretime potansiyeli olduğunu, böylelikle 3 milyon ton kömür ithalatının önlenebileceğini ifade etti.

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün , “Al, Yap ve At” esasına dayalı “Doğrusal Ekonomi” modelinde çok miktarda atık üretilmesinin yanı sıra çevresel bozulma, iklim değişikliği, doğal kaynakların hızlı tüketimi, ithal hammadde ve yakıt ihtiyacının artması gibi dezavantajları olduğunu sözlerine ekledi.

Tüzün, “Enerji tüketimi yoğun olan çimento sektöründe fosil yakıtlar yerine alternatif yakıtlar kullanılarak enerji geri kazanımı yapılabilir. Alternatif yakıtlar da belediye çöplerinden sağlanabilir. Böylece yılda 30 milyon ton belediye çöpünden üretilecek yaklaşık 7 milyon ton alternatif yakıt ile 3 milyon ton kömür ithalatının da önüne geçilebilir. Bununla birlikte 1,7 milyon ton karbondioksit gazının kullanımı azaltılarak düzenli depolama ile karbondioksitten 21 kat daha zararlı olan metan gazının oluşumu önlenebilir” dedi.

Ayrıca döngüsel ekonomi modelinde ‘”üretim-tüketim-atık yönetimi ve atıktan kaynağa dönüşüm” halkası sayesinde doğal kaynak kullanımının da azaldığını belirten TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün, karbondioksit emisyonunun düşürülmesi ve maliyet tasarrufu açısından modelin çevresel ve ekonomik avantajlarına da dikkat çekti.




HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

GÜNDEM HABERLERİ


TÜRKİYE’DE EV SAHİBİ OLANLARIN ORANI DÜŞÜYOR

TÜRKİYE’DE EV SAHİBİ OLANLARIN ORANI DÜŞÜYOR

Türkiye’nin 2023 yılı konut portresini özetleyen KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, “20

25 December 2023


Yıllık bazda inşaat malzemesi ihracatı 29,56 milyar dolar oldu

Yıllık bazda inşaat malzemesi ihracatı 29,56 milyar dolar oldu

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi ekim ayı sonuçlarına

13 December 2023


Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum