Emlak Bankası yeniden kuruluyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, inşaat ve emlak sektörünü desteklemek üzere bankacılık yapacak Emlak Bankası’nın 16 yıl sonra yeniden kurulacağını duyurdu.

14 July 2017
Emlak Bankası yeniden kuruluyor Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, inşaat ve emlak sektörünü desteklemek üzere bankacılık yapacak Emlak Bankası’nın 16 yıl sonra yeniden kurulacağını duyurdu. Bankanın kurucu Genel Müdürü Zeki Sayın, Hazine’den yardım almadan kendi sermayesiyle oluşturacakları bankanın 2018’de faaliyete geçebileceğini açıkladı.

Türkiye’de inşaat sektörünü desteklemek, gerekli kredileri sağlamak ve yerim haklarını korumak amacıyla Atatürk’ün talimatları gereği 3 Haziran 1926 yılında kurulan fakat 1990’larda yaşanan yolsuzluk olayları nedeniyle 2001 yılından tasfiye edilen Emlak Bankası, yeniden kuruluyor. Hükümetin aldığı kararla, Emlak Bankası’nın yatırımlara finansman sağlamak ve konut sektörünü desteklemek üzere bankacılık yapması planlanıyor.  Emlak Bank, 1 yıllık süre içinde gerekli çalışmalar tamamlandıktan sonra 2018 yılında açılması hedefleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankanın Genel Müdürü Zeki Sayın ve ekibine 1 yıllık hazırlık süresi tanıdı. BDDK, 300 milyon dolarlık banka sermayesinin ve gerekli altyapının kurulması durumunda Emlak Bankası’nın durumunun incelenerek bankacılık lisansı alıp almayacağına karar verecek. Bankanın Kurucu Genel Müdürü Zeki Sayın, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Tasfiye halindeki Emlak Bankası’nın 250 milyon dolar nakdi ve gayri nakdi sermayesi Hazine’den de 123 milyon TL alacakları bulunuyor. Bu tabloya göre Emlak Bankası’nın, Hazine’den yardım almadan kendi sermayesini oluşturak ve 2018 yılında yeniden faaliyete geçebilecek.”

Yerli üretim desteklenecek

Emlak Bankası’nın faaliyet alanlarının da belirlendiğini söyleyen Zeki Sayın, bankanın öncelikle mega projeler olmak üzere emlak ve inşaat sektörüne dönük faaliyetlerini yürüteceğini ifade etti. Ayrıca Türkiye’nin ithale ettiği ürünlerle ilgili ülke içerisinde üretim yapılması konusunda da projelere destek vereceklerini vurgulayan Sayın, “Hatta burada banka yatırımcı rolü üstlenecek, yatırımı gerçekleştirip yönetimini proje sahiplerine bırakacak. Böylece yerli üretime dönük yatırımlar desteklenecek. Ayrıca tarım kesiminin en önemli problemlerinden biri olan toprak birleştirmesi de bankanın ana faaliyetlerinden biri olacak. Toprak birleştirmesine dönük projeler özel olarak desteklenecek” diye konuştu.

Faiz yerine ortaklık

Sayın, bankanın en önemli özelliğini ise şu şekilde açıkladı: “Banka, yatırımı direk kendisi yapacağı için faiz almayacak. Projenin gelirine ortak olacak. Yani bir nevi faizsiz yatırım bankası olacak. Bu özelliği ile de çok şubeli bir banka olmayacak. Gerektiği kadar şube açılacak.”

Tasfiye hâlinde bile vergi rekortmeni

Tasfiye sürecinin devam ettiği Emlak Bank’ın yaklaşık 400 şubesinden bir kısmı Ziraat Bankası’na bir kısmı ise Halkbank’a devredildi. Tasfiye halindeki Emlak Bank, geçmişte verdiği kredilerden doğan alacakları ile gayrimenkullerini 16 yıldır satarak nakde çeviriyor. Emlak Bankası, yaptığı satışlarla 2 milyar liraya yakın borcunu temizleyerek tasfiye işlemleri sayesinde geçtiğimiz yıllarda birkaç kez vergi rekortmeni de oldu.

“Genel Müdürlük için bina arıyoruz”

Bankanın Genel Müdürlük binası için arayışlarını sürdüklerini söyleyen Sayın, “İstanbul Kadıköy Cemiz Topuzlu Mahallesi’nde Büyük Kulüp’ün hemen bitişiğinde eski Banker Kastelli Evleri Emlak Bankası’nda. Önce burayı düşündük ama ek hizmet binası olarak kalmasına karar verdik. Genel merkez arayışlarımız sürüyor” dedi.


HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum