- Emlak Haberleri
- "Enerji verimli yapılara sahip olmamız şart"
"Enerji verimli yapılara sahip olmamız şart"
Türkiye İMSAD tarafından yapılan açıklamada enerji verimliliğine sahip yapıların önemine dikkat çekildi.
Dünyada petrol, kömür ve doğal gaz ve fiyatlarının yükselmesi sebebiyle enerjide büyük oranda dışa bağımlı olan Türkiye'nin de enerji faturasının artacağını belirten Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Tayfun Küçükoğlu, "Enerji maliyetlerindeki artış, enerjinin büyük kısmının binalarda kullanıldığı ülkemizde, hane halkının daha yüksek bedel ödemesine neden olacak. Dolayısıyla sadece sanayide üretim aşamasında değil evlerimizde tüketim noktasında da birlikte hareket etmeli ve bu konuya yönelik ortak bir bilinç oluşturmalıyız. Bu bilinç sayesinde hem hane bütçesine hem de ekonomimize ciddi oranda tasarruf sağlayabiliriz. Aynı zamanda dünyamızı korumak, gelecek nesillere daha sağlıklı şehirler bırakmak adına enerjiyi verimli kullanmak zorundayız" şeklinde konuştu.
"ENERJİ EN FAZLA KONUTTA KULLANILIYOR"
Enerji verimliliği ile ilgili olarak kendimizi geliştirebileceğimiz çok fazla alan olduğuna dikkat çeken Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu, "Ülke olarak 2019'da ithal ettiğimiz enerji miktarı 41 milyar dolar. Toplam kullandığımız enerji 58 milyar dolar seviyesinde. Yaklaşık yüzde 70'ini ithal ettiğimiz bu enerjinin en büyük kısmı konut ve hizmetler bölümünde kullanılıyor. Toplam enerjinin yüzde 35'i konut ve hizmetlerde, yüzde 34'ü sanayide, kalan kısmı ulaştırma, tarım ve hayvancılık ile enerji dışı alanlarda tüketiliyor. Yani enerji en fazla konut ve hizmetler alanında tüketiliyor, bunun karşılığı da yaklaşık 20 milyar dolar" diye konuştu.
Elde edilecek tasarruftan da bahseden Küçükoğlu, "Biz inşaat malzemeleri sanayicileri olarak, konut ve hizmetler tarafındaki bu 20 milyar dolar seviyesinde tüketilen enerjinin yüzde 30 ila 40'ını tasarruf edebiliriz. Bunun için gerekli yeteneklere, altyapıya, her türlü enerji verimli enstrümanları hayatımıza geçirerek enerji tasarrufu elde etme imkanına sahibiz. Bu tasarruf miktarı hem iklimin korunması hem de ülkemiz ekonomisinin cari açığının doğru yönetilmesine hem de daha iyi şehirlerde yaşamaya katkı sağlayacak bir seviyede" ifadelerini kullandı.
YENİ ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞINDA ÖNEMLİ
Koronavirüs pandemisiyle beraber modüler, mobil, temassız bina ve konut imalatlarının gündemde olduğunu belirten Küçükoğlu, "İç ortam hava kalitesi pandemi döneminde öncelikli hale geldi. Binaların havalandırılmasının yanında enerji verimliliğine büyük etkisi olan başta ısı yalıtımı olmak üzere, ısıtma, soğutma, pişirme, aydınlatma, taşıma ve atık yönetimi en önemli inşaat uygulamaları oldu. Bu yüzden yeni şehircilik anlayışı için özellikle Avrupa başta olmak üzere eski binalarda enerji verimliliği arttırma çalışmalarının giderek hız kazanması bu konulardaki yatırımlara ağırlık verilmesini gerekli kılıyor" şeklinde konuştu.
HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR
henüz yorum yok
GÜNDEM HABERLERİ
Reportage Türkiye’den İstanbul’a İkinci Büyük Yatırım
Reportage Türkiye’nin ikinci projesi Afra Park, İstanbul Bahçeşehir 1. Kısım’da 1,5 milyar TL yatırı
27 September 2024
İstanbul’ un yükselen yeni değeri: KENT Etiler
Yaşama dair tüm unsurların çağdaş ve yüksek standartlarda yer aldığı KENT Etiler, zengin nitelikleri