Geri dönüşüm tesislerinde denetimler arttı

Bakanlık, geri dönüşüm tesisleri için çalışmalarını sürdürüyor.

10 May 2021
Geri dönüşüm tesislerinde denetimler arttı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonrasında Türkiye genelindeki geri dönüşüm tesisleri için yeni kriterler belirlendi.

Sosyal medya hesabından konuyla alakalı açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son yıllarda gerçekleştirdikleri çalışmalarla "temiz şehirler" ve "sürdürülebilir çevre" için atık yönetiminde önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Çevre hassasiyetini en üst düzeyde tutarak geri kazanım oranını yüzde 19'a çıkardıklarına dikkat çeken Bakan Kurum, "Hedefimiz bu oranı 2023'te yüzde 35'e, 2035'te ise yüzde 60'a yükseltmek. Belediyelerimize sağladığımız desteklerle nüfusumuzun yüzde 87'sine atık hizmeti veriyoruz. Atık toplama faaliyetlerine destek olmak için atık ithalatı kotasını yüzde 50'ye düşürdük. Böylece tesislerin ham madde ihtiyaçlarının yarısını iç piyasadan karşılamalarını zorunlu kıldık" ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ DÜZENLEMELER YAPILDI

AA'nın aktardığı habere göre, ithal edilen dönüştürülebilir ham maddeler için kimlik belgesi düzenlenmesini zorunlu hale getirdiklerini anımsatan Bakan Kurum, "Ülkemiz sanayisinin ihtiyaç duyduğu kaliteli ve temiz ham madde için kimlik belgesi olmayan hiçbir dönüştürülebilir atığı ülkemize sokmuyoruz. Türkiye hiçbir zaman çöp ithalatı yapmamıştır. Nitekim 2021 yılının başında karışık plastik atık ithalatını da tamamen yasakladık. Atık yönetiminde önemli düzenlemeleri hayata geçirirken geri dönüşüm/kazanım tesislerimizin daha sağlıklı bir şekilde faaliyetlerini yürütmeleri için denetimlerimizi aralıksız sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Adana'da yaşanan olaya değinen Bakan Kurum, istenmeyen görüntülerin ortaya çıkması üzerine ekiplerin 139 tesiste denetim yaptığını belirterek, "29 işletmenin faaliyetini durdurduk, 32 işletmeye 7,9 milyon lira para cezası uyguladık. Çevre kirliliğine sebep olanlar hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Benzer durumlarla tekrar karşılaşmamak, çevremizin ve vatandaşımızın sağlığını korumak için geri dönüşüm/kazanım tesislerimize yeni kriterler getiriyoruz. İthal edilen atıkları gümrükten geri dönüşüm tesisine kadar online takip edeceğimiz bir sistemi hayata geçiriyoruz. Ülkemizin her zaman yeşil ve sağlıklı bir çevreye sahip olması adına projelerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Toprağımızı, havamızı, suyumuzu koruyacak, çalışmalarımızı tavizsiz devam ettireceğiz. Çocuklarımızdan emanet aldığımız ülkemizi onlara yeşil bırakacağız" ifadelerini kullandı.


HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum