İnşaat malzemeleri fiyatları için düzenleme talep edildi

Sektör temsilcileri, ciddi seviyelerde artan inşaat malzemeleri için görüşmelerini sürdürüyor.

21 June 2021
İnşaat malzemeleri fiyatları için düzenleme talep edildi İnşaat malzemelerinde son bir buçuk yıldır görülen artış, son aylarda rekor seviyelere ulaştı. Bu durum karşında bazı önlemler bekleyen sektör temsilcileri, konu hakkında toplantılar düzenliyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu'nun (İMKON) isteği üzerine malzeme yükselttiği ileri sürülen demir-çelik ve çimento sektörü ve müteahhitlerin de katılım gösterdiği iki farklı sektörel toplantı gerçekleştirdi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ise başkan Erdal Eren'in imzasına sahip bir mektubu Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'a sundu. Bu mektupta ilave fiyat farkının düzenlenmesini ve koşulsuz tasfiye talep edilirken, "Demir ve çimentoda enflasyon oranı ile açıklanamayacak fiyat artışlarının meydana getirdiği problemlerin aşılabilmesi amacıyla, bir ilave fiyat farkı düzenlemesine ve şartsız tasfiye imkânı verilmesine ihtiyaç duyulmaktadır" ifadeleri yer aldı.

"ZAMLARA MÜDAHALE İSTİYORUZ"

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, geçen yıl bir torba çimentonun ortalama 10 TL bedelle satılırken şimdileri 23 TL'ye, ton fiyatının ise 170 Türk Lirası'ndan 350 TL'ye yükseldiğine dikkat çekere bu durumun sektörde kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

Anadolu'dan müteahhitlik sektöründen 50'ye yakın alt dernekten iş bırakma, grev çağrısı yapıldığını belirten Tellioğlu, "Bakanlığa konuyu ileterek, onları şimdilik durdurduk. Ama sonuç alınamazsa binlerce müteahhit iş bırakacak. İşsizler ordusuna yüz binlerce kişi katılacak. Bakanlıktan zamlara müdahale etmesini istiyoruz" diye konuştu.

"YÜKLENİCİLER ZOR DURUMDA"

TMB Başkanı Erdal Eren'in imzasına sahip söz konusu mektupta fiyat farkı düzenlemesinde uygulama nedeniyle sorunlar meydana geldiği belirtilerek bunun projelerin zamanında tamamlanmamasına böylece kamu ve özel sektör için ekonomik kayıplar yaşanmasına sebep olduğu belirtildi.

Yaşanan gelişmeler sonrasında müteahhitlerin zor durumda kaldığına dikkat çeken TMB Başkanı Eren, "Uygulanan fiyat farkı düzenlemelerinde yaşanan sıkıntılar, dövizdeki ciddi yükseliş ve küresel ekonomik konjonktür ile birlikte yapım işlerinde kullanılan, demir ve çimento olmak üzere tüm girdi fiyatlarında meydana gelen öngörülemeyecek artışlarla birleşerek yüklenicileri daha da zor durumda bıraktı. Bu sorun yalnızca asıl yükleniciler olan üyelerimizi değil, alt yükleniciler, tedarikçiler, mühendisler, mimarlar ve işyerlerinde çalışan yüzbinlerce işçimizi etkilemekte. Bir yüklenicinin iflası yapım zincirinde rol alan tüm taraflara ve her şeyden önemlisi ülke ekonomisine büyük zararlar vermekte" ifadelerini kullandı.


HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

GÜNDEM HABERLERİ


TÜRKİYE’DE EV SAHİBİ OLANLARIN ORANI DÜŞÜYOR

TÜRKİYE’DE EV SAHİBİ OLANLARIN ORANI DÜŞÜYOR

Türkiye’nin 2023 yılı konut portresini özetleyen KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, “20

25 December 2023


Yıllık bazda inşaat malzemesi ihracatı 29,56 milyar dolar oldu

Yıllık bazda inşaat malzemesi ihracatı 29,56 milyar dolar oldu

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi ekim ayı sonuçlarına

13 December 2023


Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum