İnşaat Sektörü Vergide Tahrik İndirimi İstiyor

İnşaat sektörü temsilcileri vergide tahrik indirimi ve bürokratik engellerin kaldırılmasını talep ediyor.

10 April 2015
İnşaat Sektörü Vergide Tahrik İndirimi İstiyor

İnşaat sektörü temsilcileri vergide tahrik indirimi ve bürokratik engellerin kaldırılmasını talep ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran dönüşü gazetecilere, “İnşaat sektörünü asla hafife almıyorum. İnşaat sektörü ile sanayi at başı gider. Biri bir kenarda kalsın asla olmaz. İstihdam diyorsak inşaat sektörünü tahrik etmemiz lazım” dedi. Erdoğan’ın açıklamalarını değerlendiren sektörün önemli oyuncuları, ‘Cumhurbaşkanı söylüyorsa, bir adım gelecektir’ görüşünde. Sektörün istihdama olan güçlü etkisine dikkat çeken müteahhitler, ‘tahrik’ için ‘vergi ve bürokrasiyi’ işaret ettiler.

Devletin ‘tahrik’ için en büyük adımının sektör önündeki bürokratik engelleri kaldırması olduğunu anlatan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Sektör için rantçı dediler, çok kazanıyor dediler... Sektörü göze batırdılar, yanlış bir algı yarattılar. Türkiye’nin kalkınmasında inşaatın payı çok yüksek” dedi.

Ağaoğlu, sektör üzerinde doğrudan ve dolaylı alınan vergi oranının yüzde 40 seviyesini bulduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

Sanayi, teknoloji yatırımları bir ülke için sonsuz lazım ve mutlaka gelişmeli ama gelişmiş bir ülkede bile inşaat sektörü çok önemli. Bunu asla göz ardı etmemelisiniz. Rantçı sektör olarak algı oluştu. Halbuki çok büyük sermaye ve emek isteyen bir sektör. KDV, alım satım, damga verisi, şu vergisi bu vergisi, bir koyundan üç post çıkarmaya çalışıyorlar. Harçları vesaire hiç saymıyorum. Kaldırsınlar, enerjimizi istihdama verelim

EYG Gayrimenkul Geliştirme İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, ‘Cumhurbaşkanı açıklama yapmışsa bir bildiği, adımı vardır’ dedi. Bürokrasinin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan farklı düşündüğünü savunan Çelik, “Sektöre bürokrasinin bakış açısı ile sayın Cumhurbaşkanı’nın bakışı açısında çok fark var. Bürokrasi ‘bu sektör çok kazanıyor, çok rantçı’ deyip sürekli yasa çıkarıyor. İşin gerçeğiyle değil algıyla yönetmeye çalışıyor. Ciddi karlılık, eski satış ivmeleri kalmamış, dolaylı basit basit vergilerle sektörün büyümesine fren koyuyor. Böyle olunca büyümek bir yana sektörün şevki kalmıyor” dedi.

DKY inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, inşaat sektörünün yıllardır istihdama olan katkısını dile getirdiklerini anlatarak, sektörün kısa sürede istihdamın artmasında etkili bir faktör olduğunu vurguladı. Dumankaya, “Mavi yakalıdan beyaz yakalıya kadar birçok sosyal sınıfa istihdam sağlıyor. Konut sektörüyle sanayiyi birbirinden ayıramazsınız. Sektör kendisiyle bağlantılı alt sektörlerin de gelişmesine ve istihdamına katkı sağlıyor. bugün baktığınız zaman yapılan inşaatların yüzde 90’ında yerli üretim malzeme kullanıyor. Bunu Türk sanayicisi üretiyor. Konut sektörü sanayide çarkları döndürmeye katkı sağlıyor, istihdam yaratıyor, cari açığı kapatıyor, tasarrufları artırıyor. Bu anlamda iki sektöründe kol kola aynı anda büyümesini sağlamamız gerekiyor” dedi.

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "İnşaat sektörü ekonominin dinamosu" dedi. Aynı zamanda İstanbul İnşaatçılar Derneği (İnder) Başkanı da olan Durbakayım, en önemli sanayi faaliyetlerinden birini gerçekleştirdiklerini dile getirerek şunları söyledi:

Her hükümet, alt ve üst yapı yatırımlara ağırlık vererek ve bunları halkımıza anlatarak başarısını göstermektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu her ortamda dile getirmiştir. İnşaat sektörü istihdama en çok katkı sağlayan sektör oldu. Toplam istihdam rakamı son 10 yılda 19.6 milyondan 26.4 milyona çıkarken, inşaat sektöründeki istihdam yaklaşık yüzde 91 artış göstererek 1 milyondan 1.91 milyona çıktı. (Sanayi 4.2 milyondan 5.2 milyona, hizmet 9.2milyondan 13.3 milyona, tarım 5 milyondan 5.9 milyona çıktı). İnşaatın toplam istihdam içindeki payı ise 2005’te yüzde 5.6 iken Temmuz 2014’ta yüzde 7.3 oldu. Diğer taraftan inşaat sektörünü sadece konut yapıp satmak olarak görmemek gerekir. Çünkü inşaat sektörünün altında en az 250 alt üretim sektörü yer almaktadır



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

GÜNDEM HABERLERİ


TÜRKİYE’DE EV SAHİBİ OLANLARIN ORANI DÜŞÜYOR

TÜRKİYE’DE EV SAHİBİ OLANLARIN ORANI DÜŞÜYOR

Türkiye’nin 2023 yılı konut portresini özetleyen KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, “20

25 December 2023


Yıllık bazda inşaat malzemesi ihracatı 29,56 milyar dolar oldu

Yıllık bazda inşaat malzemesi ihracatı 29,56 milyar dolar oldu

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi ekim ayı sonuçlarına

13 December 2023


Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum