İnşaat sektörüne yer malı kullanım çağrısı

ATO Başkanı Gürsel Baran'dan inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalara yerli malı kullanım çağrısı geldi.

02 September 2017
İnşaat sektörüne yer malı kullanım çağrısı Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, inşaat sektöründe kullanılan malzemelerde ithal ürün popülasyonunun artması nedeniyle yeniden yerli ürüne dönme konusunda uyarıda bulundu. ATO Başkanı Baran yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektöründe son yıllarda değişen yaşam tarzı ve ihtiyaçlara bağlı bir değişim olduğunu belirterek akıllı binalar, modern yaşam alanları, yaşam alanlarındaki aktivite merkezlerinin projelerde vazgeçilmez olduğunu, bu durumun da inşaat malzemelerinde ithal ürünlere kayma getirdiğini ifade etti.

"TÜRKİYE İNŞAAT MALZEMESİNDE İHRACAT YAPAN BİR ÜLKE"

ATO Başkanı Gürsel Baran, özellikle inşa edilen lüks konut projelerinde ithal tesisat malzemesi ve ithal ankastre ürün kullanıldığını belirterek Türkiye'nin inşaat sektörünün yanı sıra inşaat malzemelerinde de ileri bir seviyeye ulaşmasına rağmen ithal ürün tercihinin yerli üreticiye haksızlık olduğu düşüncesinde.

Türkiye'nin birçok sektörde oluğu gibi inşaat malzemeleri sektöründe de ihracat yapabilecek bir düzeyde olduğunun altını çizen Baran, "Bir inşaatın yapımında kullanılan ürünlerin yüzde 100'üne yakınını ülkemizde üretebiliyoruz hatta üretmekle kalmıyor, ihracat yapıyoruz. Buna rağmen ahşap kaplama, duvar kağıdı armatür ve vana ile soğutma ısıtma cihazlarında ithalat ağırlıklı bir dış ticaretimiz var. Örneğin sadece armatür ve vanada 1 miyar dolar düzeyinde üretim yapılabilirken, 600 milyon dolar düzeyinde ithalat gerçekleştiriliyor" ifadelerini kullandı.

İTHAL ÜRÜNLERE DİKKAT!

İnşaat malzemelerinde ithal ürünlerin yüksek katma değerli olduğunu vurgulayan ATO Başkanı Gürsel Baran, "Biz kilogram, metre ya da metrekare olarak daha yüksek mal satıyoruz ancak orta-düşük ve orta teknoloji seviyesinde. İthal ettiğimiz malın da miktarı düşük ancak orta-yüksek ve ileri teknoloji sınıfında" açıklamasında bulundu. ATO Başkanı Baran, aynı zamanda inşaat sektörünün alt dallarında ürün yelpazesinin tüketici istatistikleri doğrultusunda geliştirilmesi gerektiği düşüncesinde.

"ÜLKE EKONOMİSİNİ GELİŞTİRİR"

İnşaat sektöründe ivmenin ithal malzemelere kaymasından sonra açıklama yapan ATO Başkanı Gürsel Baran, firmaların yerli ürünleri yeniden kullanmaya başlamasının ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını belirtti. İnşaat sektöründe yerli malzemelerin kullanılmasının aynı zamanda gençlere iş istihdamı da doğuracağının altını çizen Baran, ayrıca şu ifadeleri kullandı: "Bu konuda gerek bürokrasiye gerekse inşaat sektörüne hizmet veren iş adamlarına ve sivil toplum kuruluşlarına iş düşüyor. Yerli ürün kullanılması konusunda konut ve işyeri satın alacaklara da görev düşüyor. Geleceğimizi düşünüyorsak üreteni, vergi vereni kollamamız gerekiyor. Bu yüzden konut ve işyeri satın alacak vatandaşımıza da sesleniyorum lütfen satın aldığınız binalarda yerli ürün kullanılmış olmasına dikkat edin."



HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

GÜNDEM HABERLERİ


TÜRKİYE’DE EV SAHİBİ OLANLARIN ORANI DÜŞÜYOR

TÜRKİYE’DE EV SAHİBİ OLANLARIN ORANI DÜŞÜYOR

Türkiye’nin 2023 yılı konut portresini özetleyen KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, “20

25 December 2023


Yıllık bazda inşaat malzemesi ihracatı 29,56 milyar dolar oldu

Yıllık bazda inşaat malzemesi ihracatı 29,56 milyar dolar oldu

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi ekim ayı sonuçlarına

13 December 2023


Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum