Kiralara üst sınır getirmek mümkün mü?

Türkiye genelinde artan kira fiyatları son dönemde ana gündem maddesi oldu. Peki, kiralara üst sınır getirmek mümkün mü?

18 September 2021
Kiralara üst sınır getirmek mümkün mü? Türkiye'nin hemen hemen tüm şehirlerinde son dönemlerde konut kira artışları tartışılır oldu. Özellikle Eylül ayında üniversitelerin yeniden yüz yüze eğitime hazırlanması, evliliklerle artan ev arayışı, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla doğan kiralık ev arayışı gibi faktörlerle talep artınca kira fiyatları da arttı. Ancak özellikle büyük şehirlerde fahiş oranda artışlar tepki çekti. Durum böyle olunca, "Kiralara üst sınır getirmek mümkün mü?" sorusu akıllara geldi.

Milliyet'te yer alan habere göre, konut kiralarında yapılan artışlardan sonra üniversite öğrencileri tarafından online ortamda 'Kiralara üst sınır getirilsin' başlıklı imza kampanyası başlatıldı. Kampanya kısa sürede büyük ilgi gördü.

"SERBEST PİYASA EKONOMİSİNDE MÜMKÜN DEĞİL"

Söz konusu kampanya hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Serbest piyasa ekonomisi varken, 'Kiralara üst sınır getirilsin' demek mümkün değil. Kalkıp kimseye 'Sen malını şu fiyata sen bu fiyata ver' diyemezsiniz. Neye göre üst limit koyulacak? Ancak devlet tarafından daha farklı önemler alınabilir. Ev sahiplerinin 5 yıl sonunda kira tespit davası açma hakları var. Ev sahibi 5 yılın sonunda günün koşullarına uygun kira düşük diye dava açıp gün koşullarına uygun zam isteyebiliyor. 10'uncu yılın sonunda, size evden tahliye ettirme hakkına sahip. Herhangi bir sebep göstermeden tahliye davası açıyor. Son zamanlarda ev sahipleri tarafından bu ikisi çok fazla yapılmaya başlandı. Mal sahipleri şimdilerde bunun peşine düşmüş durumda. Devlet geçici bir kanun çıkartarak bu süreyi uzatabilir. Örneğin; 5 yıllık süreyi 10 yıla, 10 yıllık süreyi ise 15 yıla çekebilir. Ancak bilsinler ki, bu geçici bir dönem. Bu böyle gitmeyecek, benim iddiam 2 yıl içinde bu kiralar düşecek" diye konuştu.

"İSTANBUL'DAN DAHA SIKINTILI İLLER VAR"

Kiralık konut bulma konusunda İstanbul'dan da sıkıntılı illerin olduğunu belirten Aşa, "Örneğin; Mersin ve Diyarbakır İstanbul'dan daha sıkıntılı. İnsanlar biraz mesafeyi göze aldığında ev bulabilirler. İstanbul'da seçenek bitmez. Ama sen illa 'Ben Beşiktaş'ta otaracağım' diyorsan sıkıntı. Şişli, Kadıköy, Beşiktaş'ta 'Şu fiyata ev bulurum' diyorsan bulamazsın. Çünkü artık buraların bir piyasası oluşmuş durumda. Merkezi yerlerde de, öğrenciler için ciddi sıkıntılar olduğunu görmüyorum. Aileler ve yeni evleneler çiftler için bir sıkıntı olduğunu söyleyebiliriz. Ama 3 kişi birleşip bir evi tutabilir. 5 bin TL kiraya merkezi bir yerde öğrenciler birleşip bir ev bulabilir. Su elektrik vs. bir öğrenciye maliyeti 2 bin TL'dir. Özel yurtlardan daha uygun" ifadelerini kullandı.


HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

GÜNDEM HABERLERİ


İş Yeri Kiralarında Uygulanabilecek Tavan Zam Oranı Belli Oldu

İş Yeri Kiralarında Uygulanabilecek Tavan Zam Oranı Belli Oldu

Kasım ayı enflasyon oranı sonrası iş yerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 53.40

04 December 2023


Konut satışına yeni düzenleme geliyor

Konut satışına yeni düzenleme geliyor

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılma

03 December 2023


Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum