Müteahhitlerden 'İyi Denetim' çağrısı

Müteahhitler, depreme karşı dayanıklı bina oluşturmak için iyi denetimin önemine değindi.

08 February 2020
Müteahhitlerden 'İyi Denetim' çağrısı Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, sektördeki son gelişmeleri basın mensuplarına değerlendirdi. Özellikle son dönemde birçok farklı bölgede meydana gelen depremlerden sonra Türkiye'deki yapı stokunun doğal afetlere karşı dayanıklılığı da bir kez daha gündeme geldi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, dayanıklı bina tartışmalarına farklı bir açıdan yaklaşan TMB Başkanı Yenigün'den, "Bizi iyi denetleyin" çıkışı geldi.

Türkiye'de 440 bin müteahhit olduğunu, birliğin üye sayısının ise 120 olduğu bilgisini paylaşan Yenigün, "Bizim üyelerimiz Türkiye’deki işlerin yüzde 70’ini yapıyor. Elitler kulübü değiliz ama bize yakışanları seçiyoruz. Sektör olarak sağlıklı iş yapmamız hayati. Geçen yıl yapılan mevzuat düzenlemesiyle, müteahhit firmalarında tasnifler başladı. Birkaç yıla ise elemeler başlar. Ben diyorum ki, Bizi iyi denetleyin ki, yapabilen yapsın, geri kalanı dökülsün" ifadelerini kullandı.

YURT DIŞI ÇALIŞMALARINDAKİ SORUNLAR

Müteahhitlerin yurt dışı faaliyetlerini değerlendiren TMB Başkanı Mithat Yenigün, geleneksel pazarlar olan Irak, Libya ve Suriye’de de bazı sorunlar yaşadıklarını belirterek, "Libya bizim ilk yurtdışı pazarımız. Oradaki hakkediş sorununun çözümü için görüşmeler yapıyorduk. Libya’da Türk firmalarının hakkediş alacakları 1 milyar dolar. Teminat mektupları için yıllık 50 milyon dolar komisyon ödeniyor. Yaptığımız görüşmelerde 246 milyon dolarlık alacak Libya Hükümeti tarafından onaylanmıştı. Sonrasında Hafter sorunu çıktı. Yine de bizim alacak sorunlarımızın çözümü için mesafe kat ediliyor. Libya tarafından da dün itibarıyla Dışişleri Bakanlığına çözüm önerileri geldi. Bütün ihtilafları çözmek için adım atılmasını umuyoruz. Teknik ekibi davet ederiz müzakerelerimizi yaparız" şeklinde konuştu.

DEPREMDE BİNALAR NEDEN YIKILIYOR?

Toplantıda yer alan TMB Yönetim Kurulu Üyesi Deha Emral ise depremde yıkılan binalar üzerine görüşlerini dile getirdi. Her yıkılan bina için malzemesi eksik denmesinin doğru olmayabileceğini belirten Emral, "Elazığ depreminde yıkılan binalar için sıkça duyduğumuz 'beton demirden sıyrıldı' lafı var. Yıkılan binalarda müteahhit demiri eksik kullandığı için yıkıldı demek doğru olmayabilir. Hiç demir eksiği olmayan müteahhidin de binası yıkılabilir. Binayı yapan işçi o demirleri eğerse, bu da betonun demirden sıyrılmasına yol açabiliyor. İşçilerin eğitilmesi gerekiyor. İşçinizi eğitimden geçirirseniz, bu gibi sorunlar ile karşılaşmazsınız. Denetimler iyi yapılırsa sistem kendini toparlar" diye konuştu.


HABER İLE İLGİLİ YORUMLAR


henüz yorum yok

GÜNDEM HABERLERİ


TÜRKİYE’DE EV SAHİBİ OLANLARIN ORANI DÜŞÜYOR

TÜRKİYE’DE EV SAHİBİ OLANLARIN ORANI DÜŞÜYOR

Türkiye’nin 2023 yılı konut portresini özetleyen KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, “20

25 December 2023


Yıllık bazda inşaat malzemesi ihracatı 29,56 milyar dolar oldu

Yıllık bazda inşaat malzemesi ihracatı 29,56 milyar dolar oldu

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi ekim ayı sonuçlarına

13 December 2023


Öne Çıkan Konut Projeleri


Tüm Türkiye’de en çok tercih edilen konut projelerini burada bulabilirsiniz.

İstanbul, Beylikdüzü

Keleşoğlu Holding

395.000 - 792.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Sur Yapı

385.000 - 837.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Ankara, Etimesgut

Söğüt İnşaat

283.000 - 634.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Sancaktepe

Halk GYO

490.000 - 888.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Mutlu inşaat

200.000 - 734.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

Konya, Meram

Torkam inşaat

315.000 - 1.000.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Beylikdüzü

Gül Proje

253.470 - 903.119 TL

Detaylı bilgi istiyorum

İstanbul, Başakşehir

İntaya

595.000 - 998.000 TL

Detaylı bilgi istiyorum